Акцизът върху горивата не може да бъде намален, заяви финансовият министър Симеон Дянков. По думите му България вече е получила отговор от Брюксел за евентуалното намаляване на акциза под задължителните прагове. Въпреки че Дянков отказа да коментира в конкретика отговора на Европейската комисия, той бе категоричен, че нито акцизът, нито ДДС-то в сектора може да се намали.

Проверка на bTV обаче установи, че българското правителство може да си позволи минимално понижение на акциза на бензина без да е необходимо да съгласува тази стъпка с Брюксел. Това е позицията на еврокомисаря по данъчно облагане и митнически съюз Алгирдас Шемета. В писмо до телевизията се уточнява, че според Директивата за облагане на енергоносителите има точно определена долна граница, под която акцизите не могат да падат.

Данните на Брюксел показват, че у нас бензинът се облага с около 4 евро повече от заложения минимум. Заложеният минимум в ЕС е 359 евро на 1000 литра, а у нас акцизът е 362,02 евро на 1000 литра.

Акцизът за дизела обаче е с близо 14 евро по-нисък от задължителните нива, което трябва да бъде коригирано до края на следващата година. У нас акциза за дизела е 314,45 евро на 1000 литра, а минимумът за ЕС е 330 евро на 1000 литра.

Същата позиция, че акцизът не може да бъде променян финансовият министър ще отстоява и на срещата си с представители на превозвачите в сряда, съобщиха от ведомството.

„Има много полезни ходове. Вече има доста предложения, които са дошли, анализираме ги едно по едно. Така че ще имаме откровен разговор какво може и какво не може да стане. Има някои неща, които не могат да станат. Акцизът не може да се промени, понеже сме на минимума за Европейския съюз, като сме изготвили анализ, който да покаже, че сме на този минимум и как вървим в годините. Така че това е едно от нещата, които не могат да станат, но има доста други предложения, които се анализират и от наша страна, така че смятам, че ще имаме ползотворна среща. Няма да е последната. Смятам, че този тип решения не се вземат само на една среща. Готови сме след това да направим работни групи и да се срещнем пак", обобщава вицепремиерът Дянков.