През октомври бизнесът и потребителите в целия Европейския съюз и в частност в еврозоната са по-позитивно настроени относно техните перспективи, което е сигнал, че европейската икономика е малко вероятно да се плъзне обратно по пътя на рецесията в края на годината, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, предаде БНР.

Индексът на икономическото доверие в еврозоната се повиши през октомври изненадващо рязко до 100,7 пункта от септемврийското таз годишно дъно от 99,9 пункта и при прогноза за понижение до 99,7 пункта. Това представлява връщане на индекса над неговото осреднено дългосрочно ниво от 100 пункта, което е сигнал за подновено подобрение на икономическо възстановяване от продължителната рецесия в региона.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната се повиши слабо до 0,05 пункта, след като през септември падна до най-ниско ниво от октомври 2013-а година от 0,02 пункта (низходяща ревизия от 0,07 пункта).

Последното проучване на Европейската комисия показва подобрение и на индекса, измерващ доверието в индустриалния сектор на еврозоната (повишение до -5,1 пункта през октомври от -5,5 пункта през септември), както и солидно подобрение на доверието в сектора на услугите (повишение до 4,4 пункта от 3,2 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната, определян от Европейската комисия, регистрира през октомври повишение до -11,1 пункта от -11,4 пункта през предходния месец, съвпадайки с предварителните данни и с очакванията на финансовите пазари. По този начин индексът на потребителското доверие остава за десети пореден месец над неговото осреднено ниво от старта на еврозоната насам около -13,3 пункта.

Европейската комисия оповести подобрение на аналогичните икономически показатели през октомври за целия Европейския съюз, но не и за България.

Индексът на икономическото доверие в целия ЕС (във всички 28-е страни - членки) се повиши през октомври до 104,0 пункта от 103,5 пункта през септември, но същият показател за България се понижи до 96,8 пункта от 96,9 пункта през предходния месец. По този начин индексът на икономическото доверие в България се влошава за трети пореден месец под неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта, след като през периода март - юли той успя да се укрепи за пет поредни месеца над това важно ниво.

Подобрение до -1,7 пункта от -2,5 пункта обаче бележи индексът на доверието в българския индустриален сектор, докато индексът, измерващ доверието в сектора на услугите, се понижи през октомври до -1,1 пункта от -0,7 пункта през септември. Известно повишение до -28,2 пункта от -33,7 пункта бележи индексът, измерващ бизнес доверието в строителния сектор на нашата страна.

В същото време проучването на ЕК отчита рязко влошаване на индекса на потребителското доверие в България през октомври до -42,5 пункта от -39,8 пункта през предходния месец (най-ниско ниво от повече от година насам), докато индексът, измерващ доверието в сектора търговия на дребно се влоши до 4,1 пункта от 5,3 пункта през септември.