В икономическото министерство започват борба с концентрацията на спечелени европейски проекти само от определени фирми.

Бизнесът, получавал пари от Европа при предишната оперативна програма "Конкурентноспособност" и сега ще може да кандидатства със свои проекти, но ще получава по-малко точки за одобрение и определено няма да е с предимство.

Всичко това стана ясно на пресконференция, на която икономическият министър Божидар Лукарски разказа как точно ще се кандидатства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за новия програмен период 2014-2020.

От значение е и на каква стойност преди са печелили проекти фирмите, при определяне на точките за оценка за допустимост. "Не може българските бизнесмени да разчитат само на европейски грант", отсече министър Лукарски и повтори, че няма как едни и същи фирми да се възползват от европейските програми.

Поставеното ограничение е в резултат от препоръка на Европейския съюз, тъй като равносметката на предишната ОП "Конкурентоспособност" е показала концентрация при определени фирми. Например, една българска фирма е печелила финансирането на 8 проекта.

С оглед към новата "Иновации и конкурентоспособност" министърът на икономиката се зарече, че при кандидатстване с проекти субективизмът не просто е сведен само до минимум - "Него просто го няма", категоричен е министър Лукарски.

Той разказа подробно и самата идея на новата оперативна програма, а именно - инвестиционна подкрепа за малките и средни предприятия у нас, която да засили техните производства.

Общият размер на финансовата помощ от Европа е 150 млн. евро. Самите фирми ще могат да получат безвъзмездна финансова помощ от ЕС между 35 и 70 % от общата стойност на проекта им, като това ще зависи от самата категория на фирмата.

Важно изискване за кандидатстване е въпросната компания да има 3 приключени финансови години, проектът им да предвижда подобряване на производствените дейности, както и разнообразие на продукти и услуги и внедряване на иновации.

Друг критерии е фирмата да запише в проекта подобряване на производствените дейности, както и разнообразие на продукти и услуги и внедряване на иновации. Допустими разходи, които ще поема Европа, са и тези за ново оборудване.

Важно е изпълнителят, който кандидатства с проект да има доказан административен и финансов капацитет и да го изпълни. 18 месеца е максималният срок за изпълнение на проекта, за да може той да бъде спонсориран с европейски средства.
Сериозно предимство за новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще имат фирмите от северозападния регион, който е най-бедния в ЕС.

Министър Лукарски увери, че в новата ОП механизмите за контрол от страна на държавата са засилени. Въвежда се и т.нар. "минимум на изпълнение" - ако фирмата, спечелила изпълнение, не постигне в рамките на 3 г. 75 % от обещаното в бизнес-плана, то ще трябва да върне между 5 и 25 % от европейското финансиране.
От Икономическото ведомство уточняват, че това не е санкция, а един вид обвързване с обещаното изпълнение и постигане на целите.

Три са сроковете за кандидатстване по проекти, като първият започна в началото на месец май и приключва на 30 юни. Другите 2 етапа са до 31 август и до 30 октомври.

Екипът на министър Лукарски се похвали с това, че за първи път кандидатстването започва с предварително публично обсъждане с бизнеса. "Това е, за да бъдем още по-екзактни в нашата програма", заключи министър Лукарски.