"Борисов жертва министър заради протежета на ДПС" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов светкавично му я прие след безпрецедентен "юридически" сблъсък по време на вчерашното заседание на Министерския съвет. Така назрелият в края на миналата седмица конфликт между двамата стигна до кулминация. Премиерът жертва ключов министър, започнал реформа в неефективното вътрешно министерство, заради по-нисши кадри, които са назначени с протекцията на ДПС, което уж е в опозиция. В подкрепа на министъра вчера се изказаха всички партии от управляващата коалиция, включително и председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.
Ябълката на раздора са главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефовете на ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" Владимир Писанчев и Цветан Китов.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Нови Искър става като предградие на Рим" четем на първа страница във в. "Монитор"
Нови Искър ще се превърне в агроинкубатор на столицата по подобие на област Лацио в Рим.
„По този начин ще се подпомогнат малки и средни фирми от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Целта е те да могат по-лесно да реализират продукцията си на софийския пазар, като си спестят транспортни и складови разходи и същевременно осигурят допълнителни работни места за местното население и така решат част от социалните проблеми в района", обясни Жоржета Рафаилова, експерт от проекта ТУРАС. По проекта за устойчива урбанистична среда София работи заедно с още 11 европейски града, сред които Лондон, Рим, Брюксел, Дъблин. Целта е да създадат стратегии за разрешаване на проблемите на пренаселените големи градове като липсата на зеленина, недостига на природни ресурси и мръсния въздух. Всеки от 11-те града, участващи в инициативата ТУРАС, работи по решаването на различен проблем на градската среда. Столичната община съвместно с Варненския свободен университет са насочили усилията си към казуса с неконтролируемото разрастване на градовете. Предвижда се занапред София да расте в северна посока към Стара планина. Това обаче трябва да става планирано, като се избегне безразборното застрояване, на което станахме свидетели в южните квартали в полите на Витоша.
„Една от причините да се избере район Нови Искър е наличието на добри традиции, подходяща земя и общински терени", каза още Рафаилова. Желаещите да
отглеждат пчели или екологично чисти плодове и зеленчуци ще имат възможност да получат експертна помощ. На тях ще им се окаже и подкрепа да се кооперират по правилата на клъстерите, за да могат да въведат най-съвременни технологии и да оптимизират цената на продуктите си.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Инвалидната пенсия е измама", пише в. „24 часа"
7% от населението на България получава инвалидна пенсия. Ако наистина хората с увреждания в България са 460 хил., колкото са според статистиката на НОИ, това означава всеки ден да срещаме поне по трима. А не е така. Защото инвалидните пенсии са най-голямата измама в държавата.
Инвалидната пенсия е измама, но не искам да кажа, че хората, които я получават, са измамници.
Сигурен съм, че 99% от тях не мамят системата, само се възползват от нейната изначална грешка. В момента пенсия за инвалидност могат да получат и хора без никакви увреждания. Инфаркт, диабет или лек инсулт са достатъчно основание ТЕЛК да даде оценка за над 50% загубена трудоспособност и съответно право на инвалидна пенсия. Реално в момента системата приравнява човек с хронично заболяване, което обаче не уврежда неговите способности, с такъв със загубен крайник примерно.
До тази година българската социалноосигурителна система отпускаше пенсия за загубена трудоспособност и на пенсионери, хора, които така или иначе не са в трудоспособна възраст. Допълнително няма никакво разграничение дали даденото увреждане наистина пречи на трудоспособността.
Има един учебникарски пример, който често се цитира, че за един пианист счупен пръст е 100% инвалидност дживот, но за един журналист примерно не представлява нищо повече от козметичен дефект. Същата е ситуацията и с всяко едно заболяване или увреждане.
Прочети още от в. „24 часа"

"Една добра и три лоши новини около оставката на Вучков" е заглавиe от в. "Труд"
Когато докторът по право Веселин Вучков беше избран за шеф на МВР в кабинета „Борисов-2" и пое наследството на Цветанов, един негов приятел - професор от Софийския университет заяви без капка колебание:„Това ще е от ден до пладне. От честен човек и грамотен юрист министър не става. Не и у нас."
Професорът позна. Вучков не издържа в позицията между чука и наковалнята.
За нея се изисква чугунена глава. Впрочем такива глави има колкото щеш в политиката и лесно ще намерят нов министър.
Но проблемът е другаде. Твърди се, че причината за оттеглянето на Вучков е несъгласието на премиера с предложението да бъдат сменени шефът на ДАНС и главния секретар на МВР. Уточнява се, че това предложение не е лично негово, а на Цветанов и на реформаторите Радан Кънев и Атанас Атанасов. В тая конфигурация анализаторите се затрудняват да определят Борисов чук ли е, или е наковалня. Но едно е сигурно - бидейки по средата, Вучков е прав в юридически план.
Прочети още от в. "Труд"

""Булгартабак холдинг" е изкупил обратно дял в Lafka", четем във в. "Капитал Daily"
След като преди година "Булгартабак холдинг" обяви, че е продал дъщерното си дружество "Табак маркет" на външна за групата компания, в края на миналата година производителят на цигари е изкупил обратно малък дял от дружеството, което развива веригата Lafka. Това е видно от бележките към консолидирания финансов отчет на холдинга за 2014 г., подаден преди дни до борсата. Както продажбата, така и обратната покупка става при напълно непрозрачни условия за миноритарните инвеститори и регулатора. Не е обявено нито кой е мажоритарният собственик на веригата, нито защо се е наложило частичното обратно изкупуване и на каква цена са сделките. Казусът е важен, защото "Булгартабак" е второто най-голямо публично дружество на борсата. Откакто то е под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски (по думите на предишния му партньор Цветан Василев), спазването на законовите правила на капиталовия пазар е по-скоро изключение.
Сагата с "Табак маркет" започна точно преди година, когато в консолидирания финансов отчет на холдинга се появи информация, че "Булгартабак холдинг" и дъщерното му дружество "Благоевград - БТ" са прехвърлили притежаваните от тях дялове във веригата (общо 100%) на купувачи извън групата. Оповестяването на сделката изпревари с няколко месеца общото събрание на акционерите, на което според правилата на капиталовия пазар тя трябваше да бъде разрешена. Нещо повече - формалното одобрение на продажбата бе получено въпреки опитите на Комисията за финансов надзор (КФН) да й противодейства, налагайки ограничение върху правата на мажоритарния собственик. Той не се съобрази със забраните на регулатора и си гласува разрешение за сделката от общото събрание на акционерите въпреки недоволството сред малките акционери.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Христосков: Не противопоставяйте НОИ и пенсионните фондове", четем във в. "Стандарт"
По времето на служебния кабинет с премиер Георги Близнашки социалният министър Йордан Христосков заедно с група експерти подготви обемист доклад за вариантите пред пенсионната реформа. Той бе връчен на новото правителство на Бойко Борисов. Как вървят дебатите и вслушват ли се управляващите в съветите на консултативния съвет, попитахме бившият социален министър и бивш управител на НОИ.
Реформата тръгна по грешен път, казва Йордан Христосков
- Господин Христосков, как ще коментирате посоката, в която върви пенсионната реформа?
- На министър Калфин оставих пакет от предложения за законови промени със съответните мотиви и финансови разчети за всеобхватно продължение на реформата за социално осигуряване. Има предложения как да се подобри събираемостта на осигуровките, как да се увеличат приходите в осигурителната система и по-специално в първия стълб - държавното обществено осигуряване, как да се ограничат разходите, в това число злоупотребите с инвалидните пенсии и други осигурителни плащания. В този документ имаше и конкретни предложения с анализи какви промени трябва да се направят и в допълнителното задължително пенсионно осигуряване - втория стълб. Министър Калфин се отнесе много сериозно, започна обсъждания, включително и с участието на политици и социални партньори. Голяма част от нещата, предложени от Консултативния съвет, сега се дискутират и виждаме, че някои се приемат или се правят комбинации от тях. Проблемът дойде с това изненадващо предложение - превръщането на задължителното допълнително пенсионно осигуряване в универсален фонд в доброволно, т. нар. доброволен избор. Вероятно това решение е било обмислено, не е взето на коляно. Неслучайно пазарлъкът беше между правителството и синдикатите. От една страна, с това решение правителството вижда възможност да запълни фискалните дефицити в бюджета.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Борисов: Искаме да размразим Набуко уест", пише в. „24 часа"
Искаме днес да размразим проекта "Набуко" и по-точно частта му от Танап (трансанадолския газопровод) - "Набуко уест", през България.
Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.
Борисов припомни, че България е изключително лоялен член на ЕК и е изпълнила всички законови разпоредби на третия енергиен пакет, за разлика от доста други държави. В случая имаме проект, който е изцяло европейски, изцяло натовски и години наред сме инвестирали в него, заяви премиерът. И обяви, че заедно с президента Алиев и тяхната голяма компания "Сокар" ще представят пред ЕК възстановяването на този проект.
"Защото България не може само да бъде спирачка, не може само да защитава интересите на Европейската комисия", реагира още премиерът. А по-късно заяви, че със стартирането на проекта няма да ни заобикалят.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

„Депутатите гласуваха за повече контрол върху тръбата на "Лукойл"", пише в. "Капитал Daily"
Монтирането на измервателни уреди на всички разклонения по тръбопровода на "Лукойл" е една крачка по-близо. Почти единодушно - със 142 гласа "за" и един "въздържал се" от БСП, депутатите приеха на първо четене допълнение към Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от Реформаторския блок. Те предвиждат поставянето на измервателни уреди на местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или продуктопровода към и от местата за производство и складиране. Измерватели ще се монтират и в случаите, когато данъчният склад е разположен на територията на повече от едно митническо учреждение.

Промяната е насочена към "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". Единствено тези дружества управляват тръбопровод, който свързва рафинерията и акцизните складове, както и данъчен склад, разположен на територията на повече от едно митническо учреждение. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е най-големият поддръжник на поставянето на измервателите. По неговите думи в момента на митническите служители се налага физически да стоят на изхода на "Лукойл Нефтохим" и свързаните данъчни складове, за да се гарантира, че всички горива, които влизат, са с реални количества.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Много глупости и неистини се наговориха за дълга", пише в. "Сега"
Доц. д-р Стоян Александров е преподавател, банкер, бивш министър на финансите. Ръководи катедра "Финанси" на Финансово-счетоводния факултет на УНСС. В началото на 90-те години оглавява Главно данъчно управление. През 1992-1994 г. като министър в правителството "Беров" приключва успешно преговорите за преструктуриране на външния дълг на България и въвежда ДДС, който заменя данък оборот. Бил е в ръководствата на ЦКБ и на Търговска банка-Д.
- Доцент Александров, у вас останаха ли неясноти и съмнения за 8-те милиарда евро външен дълг? Георги Първанов хвърли оставка като лидер на АБВ, защото хората му са гласували "за", БСП настоява анкетна комисия да разследва "скандалната сделка"...

- Аз не искам да коментирам политическите игри. Мисля, че всеки трябва да се изказва само по теми, от които разбира. Проблемите с дълга са много деликатни и не бива да се обсъждат публично. Защото тогава пазарът научава какво искаш да правиш и може да се наложи да платиш по-висока цена. Ако примерно правителството иска сега да емитира облигации, за да изкупи обратно дълг с падеж след 2017 г., това не се тръби наляво и надясно. Вместо да плаща още години наред 7-8% лихва, то може да рефинансира дълга с лихва примерно 3.5%. Това лошо ли е? Сега лихвените нива в световен мащаб са исторически ниски и моментът е много благоприятен за такива операции, каквито сме правили и в предни години - директно или чрез подставени лица да изкупуваме дълг. Но за това не се бият тъпани. Удивява ме как лекомислено се изказват по тези въпроси някои хора - като че ли става дума за пласиране на зеле на Женския пазар.
Прочети още от в. "Сега"

"Екотуризмът - индустрия за 240 млрд. долара" пише в. „Труд"
Българската интерпретация за екотуризъм обикновено се изчерпва с почивка в малка селска къща, в чийто двор зреят плодове и зеленчуци. Или пък с поход в планината с преспиване в палатка или хижа.
В действителност обаче посещението на откъснати от света селца не е еко, а е селски туризъм. Чистият екологичен туризъм въплъщава наблюдението и изучаването на природата от разстояние без вмешателство в екосистемите.
Той се заражда в Северна Америка преди повече от 30 години. Това е туризъм в слабо засегнати от човешката дейност места, който допринася за благосъстоянието на местното население.
Екотуризмът по света е мащабна индустрия с оборот от 240 млрд. долара, която печели, привличайки хората с фолклор и бит.
Прочети още от в. „Труд"

"Китай лудна по българското вино", четем във в. "Монитор"
Износът на български вина към Русия през последната година намалява заради събитията в Украйна. За сметка на това обаче се увеличава експортът на родно вино към Китай. Това съобщи по време на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм директорът на Изпълнителната агенция по лозите и виното Красимир Коев. В него участват над 650 фирми от 25 държави, представени в общо 7 международни изложения, които вчера бяха открити в Пловдив от министъра на земеделието Десислава Танева.
По думите на Коев превозвачите заобикалят Украйна през прибалтийските републики, което оскъпява товара. От друга страна, и самите руски търговци ограничават поръчките заради двойното обезценяване на рублата спрямо еврото.
Износът на вино през 2014 г. е 58 милиона литра
До миналата година основна част - около 45-50%, са отивали към руския пазар, което вече не е така. През 2014 г. имаме над 5 милиона литра вино, изнесени към китайския пазар. Имаме над 1 милион литра изнесени към САЩ, обясни Коев.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Вдовицата на Самоковеца иска 900 бона обезщетение", пише в. "Стандарт"
Дванадесет години след смъртта на мъжа си вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца спечели битката с Темида за имотите му. Ангелинка и вече 11-годишният й син Константин-младши спечелиха дело в Страсбург за нарушено право на собственост. Съдът им присъди обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски. Все още обаче Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) не се е произнесъл каква ще е компенсацията на Димитрови за нанесените им имуществени вреди. Съдът дава 4 месеца на правителството да се споразумее с наследниците на Самоковеца за няколко имота. Обезщетението за тях може да е значително по-голямо, тъй като вдовицата на Самоковеца иска държавата да й плати равностойността на отнети имоти. Ако няма споразумение, Евросъдът ще определи справедливо обезщетение. Общо претенциите на Ангелинка Димитрова са за над 852 000 лв., което еравностойността на отнетите имоти.
На 6 декември 2003 г. в Амстердам бе застрелян Константин Димитров-Самоковеца. По това време съпругата му Ангелинка е бременна със сина им. Той се ражда през 2004 г. Единадесет години по-късно, след трудна битка на майка му с Темида, Косьо-Младши вече е богат наследник.
Прочети още от в. "Стандарт"