Apple отчете растеж от 7% на печалбата си, която е достигнала 10,22 милиарда долара през второто финансово тримесечие.
През тримесечието, приключило в края на март, Apple е продала 43,7 милиона смартфона iPhone, значително над прогнозите на Уолстрийт за около 38 милиона, информираха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

Това е тласнало приходите с близо 5 процента нагоре до 45,6 милиарда долара - рекорд за непразнично тримесечие.

"Гордеем се много с тримесечните си резултати, особено със силните продажби на iPhone", заяви изпълнителният директор Тим Кук.
Apple увеличава обратното изкупуване на акции
Компанията от Купертино обяви, че увеличава обема на програмата си за обратно изкупуване на акции с 30 милиарда долара - от 60 на 90 милиарда долара, предадоха световните агенции.

Освен това групата вдига тримесечните дивиденти с 8 процента до 3,29 долара на акция.

Също така за първи път от девет години Apple ще направи разделяне на акции (stock split - емитиране на даден брой акции, които се заменят срещу досегашния брой акции, държани от акционерите - бел. ред.), допълва Асошиейтед прес.

Замяната ще бъде седем акции срещу една, което драстично ще намали номиналната им стойност, но общата капитализация на компанията не би следвало да се промени.  Това се очаква да привлече по-широк кръг от хора желаеюи да си закупят "парче" от една от най-известние компании по света

Вчера акциите на компанията затвориха с понижение от 1.3% при цена от 524.75 долара. Днес обаче в предварителната търговия книжата на компанията скачат с близо 8% до 565 долара.

Така ако цените на акциите на компанията останат без промята то след т.нар сплит една ценна книга ще се търгува за около 80 долара