До края на тази година цената на пшеницата на световните пазари може да се увеличи 2 пъти, ако метеорологичните условия подпомогнат процеса, прогнозират анализатори. Причина за тези очаквания е фактът, че, съдейки по всичко, предлагането на пшеницата от реколта 2015-2016 г. ще се окаже рекордно слабо спрямо съвкупното търсене на зърнени култури в световен мащаб, пише Farmer.bg.

И това е закономерно, като се вземе предвид, че ръстът на търсенето е постоянно висок, докато при предлагането през м.г. той се забави рязко заради понижаването на цените на зърнените култури. Това означава, че макар и формално конюнктурата на световния пазар на пшеница през 2015 г. да се характеризира с излишък, при слабата разлика между производството и потреблението на зърнени култури цената на пшеницата ще реагира динамично на новини за евентуално свиване на световното производство на зърно.

По данни на американското министерство на земеделието общите световни запаси от пшеница след края на селскостопанската 2014-2015 г. ще се понижат до едва 1,2% от обема на световната търговия със зърно за същия период. „Това означава, че показателят ще падне до 50-годишно дъно, а темпото на относително свиване на запасите на зърнените култури ще бъде най-бързото от 2008 г. насам", отбелязват анализаторите.

Като важен фактор за експертите, който през цялата година ще поддържа напрежението на световния пазар на пшеница и ще съдейства за динамиката на цените, се очертават новините от Черноморския регион. Към продължаващия се конфликт между Русия и Украйна може да се прибави и неясната перспектива пред реколтата в Северна Америка.

Всичко това е в състояние да осигурят силно колебание на цените на пшеницата през тази година, изтъкват анализаторите.

В момента обаче на фона на обилните дъждове, напоили почвата в американския Среден Запад, цената на пшеницата се понижава стремително. Това създава впечатление, че напрежението на пазара също толкова бързо изчезва, но през следващите месеци участниците на пазара все пак не трябва да забравят за малките крайни запаси от зърнени култури, очаквани през настоящия сезон, и високата еластичност на цените, които с готовност ще реагират дори на слаби сигнали за повишаване още в момента, в който такива се появят.