Стив Балмър се оттегли от борда на Microsoft Corp., осем месеца след оставката му като главен изпълнителен директор. Той приключи 30-годишната си работа за най-големия производител на софтуер, пише bgonair.bg

58-годишният Балмър остава най-големият индивидуален акционер в Microsoft

След като предаде директорския пост на Сатя Надела, той остана в ръководството на компанията.

Неотдавна Балмър купи Los Angeles Clippers за $2 млрд и се появи пред отбора и феновете вчера, обещавайки да ги изведе към "по-големи висоти", без да се меси в управлението.

Напускането на бившия директор на компанията слага край на връзката му с Microsoft, който управляваше като CEO от 2000 до февруари 2014.

При неговото управление приходите на компанията се утроиха, въпреки усилията на корпорацията, базирана в Редмънд, Вашингтон да се пребори с Apple Inc. и Google Inc. в области като мобилни телефони, таблети и интернет търсачки.

"Искам да бъде най-великият акционер и да обърна нужното внимание на акциите си, но между лекциите ми и новата ми отговорност към Clippers, няма време", заяви Балмър в интервю.

"Обичам Microsoft", добави той.

Напускането на Балмър е последната промяна в борда на Microsoft.

През юли дългогодишният директор на безжичните операции Джон Стантън влезе в борда.

През март Стив Луцо се оттегли, за да поеме Seagate, а през февруари съоснователят на компанията Бил Гейтс отстъпи креслото си на председател на борда на Джон Томсън.

Балмър стана най-големият акционер в Microsoft, след като през май Гейтс продаде своите 333.3 млн акции. Той има 3.48 млн повече от Гейтс, според данни, събрани от Bloomberg.

Балмър събра около 3.4 млрд долара от продажба на акции от IPO-то на компанията през 1986 и има нетно богатство от $20.8 млрд, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Балмър плати четири пъти повече отколкото е плащал някой друг за отбор на NBA в сделката Clippers.

Той получи шанс за това когато фенове и NBA изригнаха в недоволство от предишния собственик на отбора, Доналд Стърлин, който получи доживотна забрана и глоба от $2.5 млн заради запис с негови расистки коментари.

Съпругата на Стърлинг, Шели Стърлинг поиска съдът да го застави да продаде франчайза си, купен през 1981 за $12.5 млн и придобивката на Балмър се обявена миналата седмица.