Заради случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) лихвите по депозитите са ускорили спада си. Това се отбелязва в анализ за състоянието на икономиката и финансите ни, направен от Българската банка за развитие (ББР).

Причина за това е, че високите лихви по депозитите, поддържани от КТБ, са оказвали натиск върху пазара. Лихвите по депозитите са намалявали значително по-бързо от лихвите по кредитите.

За деветмесечието банките регистрират приход от лихви в размер на 1,9 млрд. лева.

От Българската банка за развитие отбелязват, че има редица фактори като дефлацията и високата ликвидност на банките за поевтиняването на цената на вложенията, но поставянето под специален надзор на Корпоративна търговска банка е ускорило процеса.

Също така заради събитията от лятото банките предпочитат вече да поддържат т.нар. "висока бърза ликвидност", за да реагират на неочаквани събития, което реално означава да могат да реагират бързо, ако се наложи да изплащат големи средства в кратки срокове.

Към края на септември 2014 г. коефициентът на ликвидните активи на банковата система е 29.84%. Това е най-високата стойност на показателя през последните години.

От банката за развитие отчитат и забавяне на кредитирането, както и по-нисък темп на поевтиняване на кредитите, отколкото на депозитите. Именно на увеличаването на разликата между цената на вложенията, чрез които банките се финансират и на кредитите, които те в последствие връщат в икономиката, се дължи и ръстът от близо 100 млн. лева на приходите от лихви в банковата система за първите девет месеца на годината.

Въпреки това експертите отбелязват, че част от кредитните и депозитните продукти вече са започнали да задържат цената си. Като цяло обаче тенденцията ще продължи да бъде към поевтиняване, макар и с по-бавни темпове.

От ББР считат, че цената на привлечения ресурс от фирми и граждани е близко до минимума си и може да се очаква, вече през следващите месеци средното лихвено равнище по депозити на фирми ще се колебае в диапазона 1.2-1.5%, а по депозити на граждани, в диапазона 2.3-2.6%.