Фондовите пазари в Европа се намират под нов силен натиск от продажби на акции в първия ден на септември. Причината е в серия слаби данни за промишлената активност през август в Китай, Великобритания и в част от еврозоната и след като през август борсите на Стария континент отчетоха най-солидните месечни загуби от 2011година насам.

Днес следобед общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,15% след първоначален спад с над 2,5% и след като индексът се срина през август с 8,5%, бележейки най-солидно месечно понижение от 2011-а година насам, съобщава bnr.bg.

В началото на днешната търговия немският фондов индекс DAX падна с близо 3% до 9929 пункта, пробивайки за кратко под психологическото ниво от 10 000 пункта за пръв път от януари насам.

Френският индекс CAC40 се понижава с около 2%, а британският индекс FTSE100 - с 2,14% на фона на слабо проучване за промишлената активност във Великобритания през август.

Подновените страхове около икономическия растеж на Китай се отразяват негативно и на фючърсите на трите основни американски фондови индекси, което предполага солиден спад и на пазара на акции на "Уолстрийт" след неговото отваряне.

Фючърсите на индекса на "сините чипове" DJIA се понижават с 1,81%, на широкия индекс S&P500 - с 1,85%, а на технологичният индекс Nasdaq 100 падат с 2,01%. Това предполага пореден спад на американските пазари на акции в началото на септември, след като в последния ден на август индексът DJIA затвори с понижение от 0,69%, приключвайки с най-солидна месечна загуба от повече от пет години насам (месечен спад с около 6,4%).

Вчера индексът S&P500 се понижи с 0,84%, а Nasdaq - с 1,07%, като през август и двата индекса регистрираха най-силни едномесечни понижения от май 2012-а година насам, падайки съответно с 6,3% и с 6,9%.

През днешната американска търговия вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към проучвания за промишлената активност в САЩ през август и към данни за разходите в строителния сектор през юли. До края на деня ще бъдат оповестени и данни за продажбите на автомобили в САЩ през осмия месец на годината.