Само след 25 - 30 години да имаш собствен автомобил ще бъде като да притежават собствен кон - повече за хоби, отколкото за реални транспортни нужди.

Тази смела прогноза прави пред Business Insider Джамайс Саскио, футурист от Института за етика и технологии. Според него технологии като самоуправляващи се автомобили, както и услуги за споделяне на превоз като Uber ще направят ненужно да притежаваш собствена кола.

„Това ще бъде повече културна промяна, отколкото технологична, защото имаме повече романтична представа за автомобилите и ще гледаме назад във времето, както днес гледаме на връзката на хората с конете в миналото", казва Саскио.

„Ще има хора, които наистина ще искат и ще притежават автомобили, но поради същата причина, поради която днес някои имат коне", допълва той.

Според него традиционният модел, при който всеки си купува кола, за да може да се предвижва, ще бъде заменен от мрежа от самоуправляващите се автомобили, достъпни по всяко време.

Доказват го и анализаторските данни на Lux Research, според които само след 15 години пазарът на подобен тип возила ще достигне 87 милиарда долара. Това обяснява и защо всеки голям производител на автомобили днес работи върху технология, подобна на тази на Uber.

Така че ако нямате още шофьорска книжка, не трябва да се притеснявате. След време тя може въобще да не ви е нужна.