Шистовият газ може да предизвика енергийна революция. Шистът е широко разпространена скала в земната кора, формирана от натрупването на тинести утайки в продължение на милиони години и съдържаща метан от органичните вещества в тинята. Усвояването на шистовия газ от сложните хоризонтални слоеве стана възможно през последното десетилетие благодарение на новите технологии, лидери в които сега са САЩ и Канада. Редица страни от Европейския съюз, както и Китай, обаче също започват да добиват шистов газ.

Трябва да се има в предвид, че той не може да се добива с традиционния метод на сондиране, защото не се намира в концентрирани находища, а е „разпръснат" из земните пластове. За да се добави шистов газ се инжектира вода, пясък и химикали в подземните слоеве, което създава хидравличен удар. Това позволява да бъде добива разположеният там газ без необходимостта от множество отделни кладенци.

През последните десетилетия при голям брой сондажи по целия свят бяха открити огромни запаси от природен газ в шистови скали. Според някои оценки, само в Северна Америка могат да се добият 1000 трилиона кубически фута газ - достатъчен да задоволи потребностите на страната от природен газ за 45 години напред. Резервите на Европа достигат може би 200 трилиона.

Наскоро стана ясно, че Полша планира големи инвестиции в разработването на залежи от шистов газ, за да преодолее зависимостта си от вноса на руски газ и да стимулира икономиката си. САЩ и Канада първи започнаха да използват шистов газ - потенциално огромен източник на енергия, но и на химикали, опасни за околната среда.

Неотдавнашно изследване на американска агенция оцени полските залежи на шистов газ на около 5,3 трилиона кубични метра, което е достатъчно да покрие за десетилетия енергийните нужди на страната, потребяваща около 14 млрд. куб. метра газ годишно. Сега около 70 процента от природния газ, използван в Полша, се внася от Русия.

Вижте как става добиването на шистов газ - ВИДЕО