Франция и президентът на Европейската комисия обещаха да направят опит в последния момент да задържат Гърция в Еврозоната по време на бързо свикана среща на върха в Брюксел днес, предаде Financial Times.

Припомняме, че 16 от 18 държави в Eврозоната подкрепят излизане на балканската страна от валутния съюз, заявиха източници в Брюксел.

На Атина беше даден последен шанс да представи нов план за реформи пред лидерите на Еврозоната, въпреки по-твърдото отношение към Гърция след отказа на гръцкия народ от условията за отпускане на заем.

Президентът на комисията Жан-Клод Юнкер заяви пред Европейския парламент в Страсбург:

„Изхвърлянето на Гърция от паричния съюз - или всъщност от ЕС - не е нещо, което искаме или би трябвало да искаме. Европейската комисия ще продължи да работи за възобновяването на преговорите с Гърция".

„Трябва да оставим настрана малкото си его, а в моя случай много голямо его, и да се справим със ситуацията, с която се сблъскваме".

Юнкер добави, че „сега топката е в полето на гръцкото правителство" да обясни „как вижда да се измъкнем от това положение".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и новият му финансов министър Евклид Цакалотос пътуват за Брюксел, за да се срещнат с лидерите в Еврозоната.

Тази сутрин и френският премиер Мануел Валс заяви, че Франция не би „поела риска" да остави Гърция да напусне Еврозоната.

„Френското правителство ще направи всичко, за да остави Гърция в Еврозоната. Франция е убедена, че не можем да поемем риска да оставим Гърция да напусне Еврозоната", каза той за RTL radio.

Предвижда се министърът на финансите на Франция Мишел Сапин да се срещне с Евклид Цакалотос преди лидерската среща.