Новият състав на екоминистерството прави всичко възможно страната ни да успее да усвои максимално парите по Оперативна програма „Околна среда" за предишния програмен период 2007-2013 г.

Това уверение направи ресорният министър Ивелина Василева на пресконференция във ведомството, информира news.bg.

По думите й, за да се финализира програмата през настоящата година, е нужно реализиране на разплащания в размер на 720 милиона евро, като вече е в ход изпълнението на проектите по ОП.

Към настоящия момент мислим, че ще се справим с успешната реализация на ОПОС, времето тази година позволява дори сега в зимния период да позволяват строителните дейности по места, което ще доведе до по-бърза реализация на проекти. Намалихме очакваните загуби от 205 милиона евро на 22 милиона евро, доволна е Василева от свършената работа.

Василева увери, че вече са ускорени дейностите по реализацията на текущите проекти, след като се дисбалансира темпото на усвояване при миналогодишното спиране на средствата. Дадохме възможност да подписване на нови анекси към договорите, за да може общините да имат повече време за реализация - до края на октомври 2015 г., похвали се министърът.

Тя гарантира, че МОСВ подпомага общините всякак, непрекъснато провежда срещи с тях, за да се отстраняват пропуски там, където има проблеми. Проверки вървят на място в ускорен порядък.