След като цените на петрола през последните четири години бяха на средно ниво от около 110 долара за барел през есента на миналата година и началото на тази те рязко се понижиха с повече от 50 процента, като тези на сортът Брент паднаха под 50 долара. На фона на този ценови шок за петролните производители министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими запази привидно спокойствие, което пролича от малкото му публични изяви от тогава насам, пише Bloomberg.

Какво обаче се крие зад това хладнокръвие?

Изданието публикува обширен материал. Той е озаглавен "Планът на Саудитска арабия да удължи ерата на петрола", като в него се анализира ролята на най-големия производител на петрол в ОПЕК, както и поведението и решенията на Али ал-Наими.

Изданието се спира на и на основния въпрос - защо Рияд, както и всички други страни членки на петролния картел ОПЕК, отказват да намалят производството, като по този начин се опитат да увеличат цените на черното злато на международните пазари.

Специализираното издание на икономическата медия Bloomberg Markets отбелязва, че през последните години различни изследователи са посочвали как петролните ресурси са на ръба на изчезването им и че пиковото производство едва ли не е вече зад гърба ни.

Това обаче оказва се, че не е вярно, защото от 2005 г., когато известният анализатор предрече спад в производството на петрол от Саудитска Арабия, ръководеният от министър Али ал-Наими сектор успя да увеличи производството. В момента добивът на нефт в най-голямата държава на Арабския полуостров се извършва в по-големи обеми от 2005 г. като това става с помощта на най-новите и съвременни технологии в света.

Bloomberg отбелязват, че в две от най-новите рафинерии има всякакви удобства са персонала включително и "гурме" ресторанти с отбрани менюта. С течение на времето и мащабното влизане на технологиите за добив на енергия от възобновяеми източници, както и повишаване на енергийната ефективност друг въпрос започва да тежи със страшна сила върху раменете на петролните министри от ОПЕК, но и не само. Въпросът е именно:

Вместо да идва времето на пик в предлагането (производството) на петрол, не е ли все по-близо моментът на пик в търсенето?

Данните показват, че през последните години единици брутен вътрешен продукт в глобален аспект се произвежда със все по-малко петрол, пише Bloomberg. Ако през 2000 г. са трябвали около 2.3 условни единици петрол за производството на 1 единица вътрешен продукт, то сега това съотношение е около 1:1. В същото време в Китай, който беше един от двигателите за  растеж на пазара на нефт намалява темповете на ръст в консумацията.

Дори наскоро Международната агенция по енергетика намали прогнозата си за консумация на петрол в Китай с 500 млн.  барела дневно през 2019 г.Именно тези притеснения карат министър ал-Наими няколко пъти през последните месеци да заявява, че Саудитска Арабия, както и другите членове на ОПЕК въпреки икономическите трудности, които са изправени (кризата във Венецуела и др.) нямат намерение да намалят доставките на нефт, очаквайки пазарът да реагира с повишение на цените.Тази тактика най-вероятно в краткосрочен и средносрочен план ще даде резултат, защото успява да елиминира играчите на пазара, които работят при висока себестойност на добива, а именно компаниите за производството на петрол от шисти в САЩ.

Без да ограничаваме производството ние ще запазим и дял в пазара на петрол в света, аргументира се ал-Наими след срещата на ОПЕК миналия ноември, като след думите му цената на черното злато се понижи с близо 10% в рамките на часове.В своя матерал Bloomberg отбелязва, че тези действия по-скоро имат за цел да спечелят на петролно богатите страни и в частност на Саудистска Арабия да спечелят време. В случая със Саудитска Арабия времето е необходимо на страната, която реализира повече от половинаа си БВП от продажба на нефт да преструктурира икономиката си.

За целта в близост до град Джеда, на брега на Червено море преди няколко години отваря Университетът за наука и технологии наименован на покойният вече Крал Абдула. Именно монархът, който напусна този свят по-рано тази година е идейният баща на този университет, като с изграждането му е нагърбен лично министър ал-Наими. Целта на учебното и изследователско звено е да преведе Саудитска Арабия в ерата след изкопаемите горива. Университетът е едно от най-строго охраняваните места в Саудитска Арабия, като в него противно на традициите в страната, рамо до рамо участ мъже и жени, като те от своя страна, не са задължени да нося забрадки и бурки.

В изследванията на отделните департаменти се проучват възможностите на това как Рияд да спечели от наличните в изобилие слънце, пясък и морска вода. В същото време страната започва да разчита все повече и на другите си полезни изкопаеми - фосфати и алуминиеви руди.  Нашето желание е в близко бъдеще да можем да произвеждаме изцяло завършени продукти, като части за коли и др., казва ал-Наими, който в близко бъдеще може да бъде сменен от поста министър на петрола и да бъде назначен да ръководител на Университета за наука и технологии.

Така на преден план изниква въпросът ще успее ли и докога Саудитска Арабия и нейните партньорки от ОПЕК да продължат "ерата на петрола".  На този етап по всичко личи че в близките десетилетия петролът ще продължи да бъде основна суровина, но в какви обеми ще бъде неговото търсене и предлагане  вече не е само в ръцете на петролните компании, а ще бъде подчинено на навлизането на новите технологии, възобновяемите източници и енергийната ефективност.