"ГЕРБ продължава с леви, Реформатори и Патриоти" е заглавиe от в. "Труд"
ГЕРБ може да продължи преговорите за съвместно управление с БСП, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ. Нови разговори с ДПС, "България без цензура" и "Атака" няма да има. Това стана ясно вчера, след като приключи първият кръг от консултациите между партията победител и останалите политически формации. Решението какво ще прави ГЕРБ ще бъде взето днес на среща на партийния елит.
Така остават 3 варианта за коалиция или нови избори.
Първият е кабинет на ГЕРБ, РБ и ПФ, които заедно имат 126 депутати. При вариант към тях да се присъедини и АБВ мнозинството би имало 137 избраници. Остава и възможността за широка коалиция между ГЕРБ и БСП, в която да влезе и АБВ.
Прочети още от в. "Труд"

„Банки наддават за депозитите в КТБ", пише в. „24 часа"
Банки се готвят да вдигнат лихви по депозити, да обявят нови промоции, както и атрактивни планове за преструктуриране на стари кредити, научи "24 часа" от източници във финансовите среди.
Причината е, че някои трезори се надяват така да привлекат част от депозантите в КТБ, както и част от собствениците на "здрави" кредити.
Тези намерения са свързани с това, че според повечето прогнози поставената под специален надзор от лятото КТБ ще остане без лиценз до края на този месец, а вероятно и по-рано.
Окончателният одит ще е готов днес и ще бъде внесен в БНБ. Централната банка трябва да вземе решение в зависимост от доклада и от наличието на легитимни предложения от акционери или инвеститори.
Източници от БНБ прогнозираха, че ако отнемането на лиценза бъде обявено до края на октомври, в 20-дневен срок след това ще има готовност за изплащане на защитените депозити. Според правилата това ще стане чрез фонда за гарантиране на влоговете, който вероятно ще избере банки оператори, за да избегне опашките.
Прочети още от в. „24 часа"

"Цацаров: Къде е държавата?", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Искров да не крие доклада за КТБ, призова обвинител №1
Къде е държавата и защо българите плащат с живота си за липсата й? Това попита в ефир главният прокурор Сотир Цацаров по повод последните трагедии. "Каква е тази държава, която не си знае язовирите? Каква е тази държава, в която няма нормален контрол върху взривните вещества? Каква е тази държава, в която психичноболни притежават огнестрелни оръжия?", попита Цацаров в емоционално интервю пред Би Ти Ви. Той отхвърли обвиненията на политиците към него и заяви, че е еднакво неудобен за всички.
По казуса "КТБ" обвинител номер 1 призова шефа на БНБ Иван Искров да не крие доклада на квесторите за дупката в банката и обеща да не бъде потулен нито един разпит. Еднократен мандат от 5 г. е достатъчен за главния прокурор, каза още Цацаров.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Въпреки извънредните избори и трудностите при преговорите за сформиране на управленска коалиция се задава сериозен ремонт на данъчното законодателство - това показа проверка на "Сега". Горещата тема при старта на новия парламент ще бъде сливането на НАП и Агенция "Митници", като още от сега е ясно, че предложението има подкрепата и на ГЕРБ, и на ДПС. Промени заради наследени проблеми се очакват и в ред други закони - за данъците върху доходите на физическите лица, за хазарта, за местните данъци и такси.
По изготвянето на законопроект за сливането на НАП и Агенция "Митници" се работи отдавна и усилено, твърдят източниците на "Сега". Идеята бе част от предизборната програма на ГЕРБ. Подобен законопроект се чакаше и по време на управлението на кабинета "Орешарски", като изготвянето му се свързваше с депутати от ДПС.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Втори тур преговори на експертно ниво" четем на първа страница във в. "Монитор"
Втори тур на преговори, този път на експертно ниво, ще проведе ГЕРБ през тази седмица с част от останалите формации, попаднали в 43-тото НС. Това стана ясно вчера, след като дамското трио на Бойко Борисов приключи консултациите и с последната от парламентарно представените сили - АБВ.
„След като обсъдим резултатите от приключилите консултации, ще вземем съответното решение вероятно за продължаване по различни секторни политики с привличането и на допълнителни експерти", каза Цецка Цачева. Идеята на ГЕРБ е да постигне сближаване на определени позиции с ПФ, РБ, АБВ и евентуално БСП. Темата ще бъде обсъдена днес в НДК, където Борисов събира партийното ръководство, своите депутати, представители в ЕП, кметове и общинари, както и ръководителите на местни структури. „На срещата в НДК ще решим дали да поканим БСП на консултациите на експертно ниво", уточни Румяна Бъчварова. По думите й те са дали възможност на Столетницата да реши докъде може да има сближаване на позициите. Тя добави също така, че в ГЕРБ не са получили от РБ обещаното писмено уверение за юридическата надеждност на техните решения. Засега от блока изразявали само добронамереност. „Ангажираме се да информираме колегите за това как са протекли дискусиите до момента, с кои политически субекти имаме сходство по различните политики, как всяка една политическа сила вижда възможността да участва в бъдещ кабинет", допълни Цачева. Според нея на този етап ГЕРБ все още не може да се ангажира със съставянето на кабинет, както и да посочи кои политически субекти биха попаднали в него.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Не точно реформа, а по-високи осигуровки за всички", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Министър Йордан Христосков и воденият от него Консултативен съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) превключиха в режим на отстъпление и обяснение по отношение на реформата в сектор "Сигурност" след малоброен протест на служители от силовите ведомства. В петък, 18 октомври, няколкостотин души, работещи в системата на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието, излязоха на протест заради изтичането на информация, че на съвета се обсъжда увеличаване на възрастта им за пенсиониране.

По този повод Министерството на труда и социалната политика (МТСП) излезе с официална позиция, която не хвърля особено нова светлина по темата. В нея се настоява, че единственото, което се е обсъждало на съвета във връзка с ранното пенсиониране в сектор "Сигурност", е да се въведе минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности в специалните ведомства, без да се пояснява дали това средно ще доведе до покачване на възрастта и в какъв размер. Това явно е решението, което е намерено по отношение на препоръката на Съвета на Европейския съюз към България от 9 юли 2013 г. да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране на служителите в тези специални ведомства. За сметка на това все по-настойчиво се прокарва път за решението да се вдигне осигурителната тежест за всички останали служители и бизнеси в страната.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"АБВ с рамо за кабинет на ГЕРБ", пише в. "Стандарт"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намери нов съюзник в лицето на АБВ за евентуално бъдещо управление. Това стана ясно след близо четиричасовите разговори между Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова с Георги Първанов, Румен Петков и Кирил Цочев. "Има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си", заяви след края на разговорите Румяна Бъчварова. По 14 от 18 приоритета двете партии са постигнали консенсус, като и двете страни бяха видимо доволни от разговорите след края на срещата. "Имаме още две принципни различия - изграждането на нови ядрени мощности и мораториума върху изграждане на "Белене". Различаваме се и в данъчната политика", добави Бъчварова. Двата преговорни екипа са установили с кои партии не искат да си партнират. Мненията им по този въпрос съвпадат. "Най-добрият вариант за България е голямата коалиция", каза лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му това е най-добре за страната ни с оглед на предстоящата тежка зима и кризата. "Темата здравеопазване - колегите държат постепенно увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса откъде и как да бъде увеличаван ще трябва да работим допълнително. Има различия и по пенсионната реформа", каза Менда Стоянова. По думите й трябва да се направят и промени в Изборния кодекс, които да премахнат недостатъците. "За" сме задължителното гласуване. Мажоритарният елемент следва да се развива чрез преференцията, а колегите държат половината да се избират по този начин, а другите - да са пропорционални листи", заяви още Менда Стоянова.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Тотализаторът търси рекламна агенция за 12 млн. лв.", пише в. "Капитал Daily"
С обществена поръчка за 12 млн. лв. без ДДС спортният тотализатор търси рекламни и маркетингови агенции, които да му осигурят пълно обслужване за тези дейности през следващите три години заедно с услуги по продуциране на телевизионни предавания. Търгът е обявен на 6 октомври и според няколко компании от сектора поръчката дискриминира много от агенциите основно заради много високата си цена и нетипичните изисквания. А в подобни случаи винаги се появяват съмнения в бранша, че търгът фаворизира определен изпълнител или консорциум от изпълнители. Първото, което прави впечатление, са нейният размер и огромният обем на работа, която ще се възлага. Изпълнителите трябва да осигуряват рекламно, маркетингово обслужване, връзки с обществеността, организиране на събития, телевизионни продукции, издаване на вътрешен вестник, медиен мониторинг, както и да гарантират минимален брой публикации в медиите. Финансирането на дейностите ще е изцяло с пари на тотализатора.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Светът е на ръба на петролна война", пише в. "Сега"
Тайнствена група, която включва най-влиятелните в света петролни министри, предстои да се събере през ноември във Виена, за да вземе едно от най-важните решения, което може да окаже влияние върху все още крехката световна икономика: дали да се намали производството на суров петрол, за да се защитят цените от 100 долара за барел, или кранчетата да останат отворени при настъпването на зимата в държавите, които са най-големите потребители на енергия.

Резкият спад на цената на суровия петрол показа дълбокото разделение в Организацията на страните - производителки и износителки на петрол (ОПЕК), преди последната им за годината планирана среща, на която трябва да решат какво количество суровина да произвеждат. Група страни начело с Иран поискаха незабавни действия, за да се спре падането на цената. Арабските шейхове от Персийския залив обаче са на мнение, че може да се изчака още три месеца, преди да стане ясно дали организацията трябва да намали производството за първи път от декември 2008 г.
Прочети още от в. "Сега"

"Всеки втори взел ипотека е софиянец", четем във в. "Монитор"
Над 50% от всички новоотпуснати ипотечни кредити към края на септември 2014 г. са в Софийския регион. Това сочи проучване на пазара на една от чуждите банки, имаща свой клон у нас.
По данни на финансовата институция ипотечният бизнес е фокусиран в петте
най-големи града тъй като там пазарът на недвижими имоти е по-оживен и продажните цени са по-високи. Най-активните кредитополучатели са на възраст между 25 и 45 години. Наблюдава се тенденция за все по-голямо нарастване на собствените инвестиции на клиентите при покупка на жилище, което определя и по-ниския процент на банковото участие при финансирането на сделки с имоти. Този процент към момента е средно 67%, докато в предкризисния период до края на 2007 г., банките са финансирали близо 90% от покупката на жилище.
„Нашият анализ на пазара показва, че българските потребители държат да имат контрол върху лихвата по кредита си и да разчитат на своите собствени средства", коментира Румен Радушев, началник на управление „Жилищно кредитиране" в банката направила проучването.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Плодовете и зеленчуците поскъпват рекордно", пише в. „24 часа"
Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците в края на есента отчитат стоковите борси. Пазарите са залети с вносна продукция от Полша и Македония, информира Нова тв. Необичайното поскъпване се дължи на проливните дъждове. Реколтата на български зеленчуци и плодове тази година е три пъти по-малка в сравнение с миналата година. Цяло лято производителите скубаха цели плантации, унищожени от болестите в следствие на прекомерната влага. Затова и в момента по борсите и пазарите у нас българската стока е кът. И още нещо необичайно, което в момента се наблюдава - полски и македонски домати и краставици изместиха евтиния внос от Турция.
Цените на зарзавата се задържат високи и в сезона на туршиите. В момента най-масовите зеленчуци - доматите, се продават най-скъпо, като розовите стигат до 3 лева за килограм на едро.
Прочети още от статията на в. „24 часа"