"Автокъщите с промоция „градушка"" четем на първа страница във в. "Монитор"
Очуканите от градушката преди две седмици коли се продават с по 1000 лева по-евтино в столичните автокъщи, показа проверка на „Монитор". Това обаче се отнася само за автомобилите със сериозни повреди от ледените късове като счупени стъкла и подбит таван, който трудно се сменя или ремонтира. Намалението е само и за автомобилите до 10 хил. лева. Така например спокойно може да се купи Голф 4 за 3 хил. лева, който след ремонта да излезе на собственика не повече от 4 хил. лева.
„Правим намалението, защото за нас е трудно да ремонтираме например 100 коли, колкото са пострадали на някой колеги. Това означава, че трябва да извадим близо 100 хил. лева от нас, а ние не разполагаме с такива суми. Ако имахме, нямаше да седим по цял ден тук и да се надяваме този месец да продадем няколко коли, за да можем да си платим сметките и наемите", обясни пред „Монитор" автотърговец от голяма автокъща в София. По думите му вече имало хора, които са си взели такива коли. Някой от тях дори нямало да ги ремонтират.
Щели да сменят само най- необходимото без да ги боядисват.
За разлика от автокъщите, които правят намаления, автоморгите готвят увеличения.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Земеделски евросубсидии за милиарди евро са под въпрос", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Нараства вероятността България да загуби 1.5 млрд. евро земеделски субсидии, платени в периода от октомври 2012 до октомври 2013 г., след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря поръчка на земеделското министерство за избор на одитираща компания, която да потвърди направените от Държавен фонд "Земеделие" разходи. Проверяващото дружество трябва да изпрати своя доклад до Брюксел до края на месеца, а практически време за това няма. Въпросът е дали забавянето ще е фатално.

Министерството на земеделието и храните определи спирането на поръчката като "тежко процесуално нарушение", защото е постановено един ден преди определения краен срок за внасяне на становища. Според ведомството на Димитър Греков това поставя под риск и нови 3 млрд. евро за новия програмен период 2014 - 2020 г. Като спасителен вариант от министерството са подписали договор след директно договаряне със стария одитор "Делойт България", но на компанията ще бъде нужен един месец за изготвяне на доклада и той ще е готов след крайния срок, който веднъж вече беше удължен от Брюксел.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Служебният кабинет почва с енергетиката", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Проблемите в енергетиката и еврофондовете. Това ще са първите задачи, с които ще се захване служебният кабинет. Приоритетите обяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив вчера. "Задачите на министрите няма да се изчерпят с това да подготвят предсрочните избори за Народно събрание", подчерта държавният глава. От думите му стана ясно, че конкретните приоритети на временните министри ще станат ясни на 5 август - ден преди разпускането на парламента. "Към момента работя усилено по задачите. Екипите са на линия. Гарантирам, че служебното правителство ще бъде излъчено навреме и ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата", каза още Плевнелиев. И подчерта, че министрите трябва да се заемат с промяна в подхода в сектор "Енергетика", при дългосрочното планиране и в още няколко сектора, които не търпели отлагане. "Служебното правителство ще подготви реформите в тях", обясни още президентът. И посочи, че от особена важност е да се обърнем към Европейската комисия и да вдигнем нивото на доверие на Брюксел към София, както и да се отпушат замразените средства по еврофондовете по две оперативни програми. "Имаме нужда да ускорим усвояването на средства от Европа", смята той.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Орешарски с оставка в сряда, гласуват я в четвъртък", пише в. „24 часа"
Пламен Орешарски ще подаде оставката на своето правителство в сряда, довери достоверен източник от ДПС.
Премиерът ще я обяви след последното заседание на своя кабинет. Източници от парламента допускат, че депутатите няма да дебатират оставката, а направо ще я гласуват в четвъртък.
Вече е дадена позивна към министерствата да се готвят за оттегляне от властта преди края на седмицата.
Народното събрание има готовност да гласува оставката на правителството още в деня на постъпването й, увери в края на миналата седмица председателят Михаил Миков. По предварително маркираната програма на парламента, която се попълва след гласуване от пленарна зала в сряда, този петък трябва да има парламентарен контрол.
Прочети още от в. „24 часа"

"Вложители в КТБ ще съдят държавата"
е заглавиe от в. "Труд"

Инициативен комитет от вложители в КТБ, начело с Вежди Рашидов, възнамерява да съди държавата заради нанесените им вреди от липсата на достъп до спестяванията им в банката. Това обяви депутатът от ГЕРБ вчера. Пред "Труд" той обясни, че заминава в чужбина, за да наеме международна правна кантора. По делото ще работят и български адвокати. "Не бих искал никога да си осъждам държавата, защото не съм боклук и предател, но тази стъпка се налага заради действията на институциите", коментира Рашидов.

Прочети още от в. "Труд"

"Болница осъди здравната каса за 187 000 лв. забавени плащания" е водещo заглавиe на в. "Сега"
В момент, когато актуализацията на бюджета е под въпрос, Националната здравноосигурителна каса загуби дело за забавени плащания към изпълнители на медицинска помощ. Институцията е осъдена да изплати 187 000 лв. на Университетската болница "Св. Анна" в София (Окръжна болница). Сумата, която касата трябва да плати, е по лихви за забавени плащания по договора със здравното заведение, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Решението на Апелативния съд в София потвърждава решението на Софийския градски съд, но има и трета инстанция. Искът е заведен за забавени с повече от 6 месеца плащания по договора с болница "Св. Анна". От НЗОК оспорваха с мотива, че имат ограничен бюджет и недостиг на средства. И СГС, и Апелативният съд обаче отхвърлят аргументите, като посочват, че лихва за забавяне на плащанията се дължи по силата на Закона за задълженията и договорите и на Националния рамков договор. Това, че касата е административен орган, а сключените договори с болниците и лекарите са типови, не освобождава страните от спазването на условията им, смятат магистратите. Според тях въпросът с липсата на средства в бюджета е ирелевантен на спора. Касата трябва да плати и 11 500 лв. за разноски по делото.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„ЕК за България: разочароваща липса на напредък и провали", пише в. "Капитал Daily"
Остри критики за липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и съдебната реформа са били отправени към българската държава в края на миналата седмица по време на заседанието на работната група по Механизма за сътрудничество и оценка в Брюксел.

Това става ясно от доклад, с който "Капитал" се запозна. На срещата, която се е провела на 17 юли в Брюксел, ЕК докладва устно за оценката за направеното от България и Румъния по изпълнението на показателите на мониторинга от началото на годината.

Припомняйки констатациите си от началото на година, ЕК пак отбелязва, че политическата ситуация в страната не е благоприятна за извършване на реформи, но в същото време отчита "липсата на дългосрочна визия за довършване на планираните реформи и осигуряване на необратимостта на процеса." Без да се споменават конкретни институции, основните критики засягат дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС), прокуратурата и правоохранителните институции, както и Министерството на правосъдието и парламента.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„2.1 млрд. евро са изтекли от България само за година", пише в. "Сега"
- Проф. Минасян, преди година, точно след скандала "Пеевски начело на ДАНС", оприличихте България на лодка, която се люшка по вълните без кормчия. Пак тогава се тревожехте, че в последните 4 години 3.4 млрд. лева са напуснали страната, инвестирани от фирми и граждани в чужди облигации и акции с малка доходност, но по-сигурни. Но след една година управление на БСП-ДПС нещата изглеждат още по-зле?

- Сегашното правителство изобщо не трябваше да съществува. То от самото начало изгуби доверието на хората, а без доверие никой не може да управлява. За последните 12 месеца по данни на БНБ 2.1 млрд. евро са напуснали страната. И ако този процес продължи, става лошо. Изтичането на финансови ресурси увеличава напрежението. След 2008 г. този процес е ясно изразен, имаше известно успокояване, но в последната година цялата несигурност в България повлия много. Тези бъркотии в Народното събрание влияят. Хората може да не излизат на улицата, но те протестират с парите си, гласуват с парите си. Един от ярките показатели е сдържаното харчене на населението. Депозитите растат, потреблението се свива.
Прочети още от в. "Сега"

"Всички обещават промяна в битката за БСП" пише в. „Труд"
В навечерието на конгреса на БСП броят на кандидатите за лидерския пост расте. Основните фигури в надпреварата са Драгомир Стойнев, който засега е сочен като кандидата на Станишев, и Михаил Миков, който е сочен за обединител в партията. С добри позиции са и Янаки Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Пред "Труд" те представиха приоритетите си.
Драгомир Стойнев: Коалиция, ако изпълнява соцпрограмата
БСП да се държи с отговорност и самочувствие, че е основната политическа сила, от която зависи хоризонтът на държавата. За това ще се бори Драгомир Стойнев.
Той обещава още:
- формулирането на политики и вземането на решения за управлението да става вътре в партията. Всяко участие на БСП във властта да има силен гръб вътре в партията;
- силна кадрова политика;
- да се даде път на можещите и на естествените лидери в структурите. Край на изкуственото делене на млади и стари. БСП има нужда от надграждане и обединение;
Прочети още от в. „Труд"

"50 000 жилища в София чакат купувачи", четем във в. "Монитор"
Хиляди жилища чакат купувачи в София, като много от тях са новопростроени.
Според Наско Атанасов от „Виктория инвест" в сайтовете за София има около 170 000 обяви, но много от тях са пуснати повече от веднъж на различни места и затова
реалната цифра е не повече от 50 000.
По думите му в периода 2001-2010 г. в столицата са били изградени около 180 хил. жилища. "Евентуално от тях са останали непродадени имотите, чието строителство е започнало малко преди края на 2009 г., когато жилищният пазар се срина", поясни той. „В момента няма ръст на предлагане на новопостроените жилища, но се появиха оферти „на зелено" и хора, имащи налични пари, се ослушват да инвестират, защото цената е с около 20% по-ниска, отколкото след завършването на кооперацията. В известна степен си струва да се рискува, ако сградата е в хубав квартал", допълва брокерът.
„В последните месеци се забелязва леко оживление в строителството на нови жилища, най-вече в южните квартали на столицата", казва Даниела Грозева от „Веда корект". „Част от проектите са за довършване на доскоро замразени строежи и някои от тях вече са взели разрешение за ползване. Има предлагане, но
качеството не е на ниво", уточнява тя.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„"Земеделското семейство" запазило 975 номера за проекти", пише в. „24 часа"
Комисия от 19 души е проверила ръководството на фонд "Земеделие" от "земеделското семейство" Мирослав Николов и Виолета Александрова. Докладът от 180 стр. с нарушенията им ще бъде предаден на прокуратурата, съобщи земеделският министър Димитър Греков. Открито е, че в деловодството на ведомството е имало 975 броя заверени номера за проекти, но без описание и електронен архив. Така е можело да ги попълват и дописват по-късно. Както "24 часа" писа, органите вече проверяват дали във фонд "Земеделие" е действала корупционна схема за изнудване на фермери и кметове.
Възможно е да е било заради изнудване, прокуратурата ще изясни защо са запазвали номера, коментира Греков. Точно 3593 са намерените документи по диваните, масичките и бюрата в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. Сред тях има над 2000 неподписани проекта. 42 пък са анулираните документи, но без електронен архив и данни в системата ИСАК.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Днес решават съдбата на БДЖ"
, пише в. "Стандарт"
Днес в Министерски съвет ще се състои поредният кръг преговори между "Холдинг БДЖ" и кредиторите му по Втория облигационен заем. Това съобщиха за "Стандарт" от транспортното министерство. Работната група от българска страна ще води вицепремиерът Даниела Бобева. На преговорите представителите на банковия синдикат ще аргументират отказа си да приемат предложението на БДЖ отпреди повече от месец за редукция на дълга с 30% и за намаляване на срока за изплащане от 10 на 6 години. В писмо още преди две седмици кредиторите отговориха, че "редуциране в такъв размер не е удовлетворително" за тях. Към края на юни БДЖ дължеше на кредиторите по Втория облигационен заем към 170 млн. лв., от които 76 млн. лв. - просрочени. Заемът беше отпуснат по време на кабинета "Станишев" от банков синдикат за ремонт на товарни вагони и изплащане на стари кредити.
Очаква се днес с кредиторите да бъде коментирана и идеята на германската компания за консултантски и инженерингови услуги в транспорта "Дойче Бан интернешънъл" за преструктуриране на БДЖ и НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) по германски модел, което означава обединяването им в общ холдинг.
Прочети още от в. "Стандарт"