Има сериозна вероятност от Асоциацията на земеделските производители да потърсят права си след спирането на парите по програмата САПАРД и най-вероятно ще го направят. Това е съобщил председателят на асоциацията Ивайло Тодоров, цитиран от БНР.

Земеделските стопани вече се заканиха да съдят фонд "Земеделие", защото търпят загуби от блокираното финансиране.

"Сега говорим за спиране на парите по линия на програма САПАРД. Може да се направи сметка на база на официалните данни, които се дават от министерството, а именно, че това са 500 проекта, които ще бъдат спрени, т.е. остава да бъдат платени близо 500 проекта.

Ако те не бъдат платени, всички тези 500 кандидати, одобрени от фонд "Земеделие", ползвали кредити, заложили най-често всичко, което имат, няма да бъдат обезщетени със съответната субсидия, която им се полага по договор", обясни Тодоров.

Ивайло Тодоров каза още, че не са заведени дела срещу Министерството на земеделието.

"Конкретни действия могат да бъдат предприети, едва когато изтече срокът по договор за изплащане на субсидията. Той е тримесечен срок. т.е. след подаване на заявката на кандидатите има три месеца, в които фондът трябва да плати.

След изтичането на този тримесечен срок е възможно да се предприемат подобни действия", заяви председател на Асоциацията на земеделските производители.