Страните членки на Европейския съюз постигнаха политическо съгласие да удължат с още 6 месеца санкциите срещу руски официални лица и замразяване на техни сметки и активи заради нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Постоянните представители на 28-те от ЕС се договориха да удължат до 15 март 2016 г. въведените ограничения срещу руски и украински лица поради замесването и ролята им в конфликта в Източна Украйна, предаде БТА.

"Има политическо съгласие", каза източник от европейските институции.
Санкциите са насочени срещу 150 физически и 37 юридически лица, които не получават визи за ЕС и чиито активи са замразени. Досегашният им срок изтичаше на 15 септември, припомня Франс прес.

Съставът на списъка на санкционираните лица не се променя, с изключение на един човек, който е изваден от него, тъй като е починал, уточни пожелал анонимност европейски дипломат за РИА-Новости.

ЕС смята, че санкционираните лица са виновни в подкопаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Списъкът с имена беше приет след анексирането на Крим от Русия и оттогава постоянно се увеличава.

Решението ще влезе окончателно в сила преди 15 септември, когато изтича сегашното удължаване на санкциите.