Министър Нона Караджова и кметът на община Кърджали Хасан Азис подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационната мрежа на Кърджали.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." и е на стойност 69,9 млн. лв.

„След приключването на проекта около 54 хиляди жители в община Кърджали ще бъдат свързани към пречиствателната станция. С въвеждането й в експлоатация се очаква да бъде преустановено изливането на непречистени води в р. Арда, която е и трансгранична река. С изграждането и реконструирането на 23 км. канализационна и 14 км. водопроводна мрежи ще се подобри качеството на питейната вода и ще се спестят водни ресурси. По време и след реализацията на проектните дейности ще бъдат осигурени нови работни места", отбеляза министър Караджова

„Това е най-значимият и голям проект, който общината ще изпълнява от 50 години насам", подчерта кметът на Кърджали.

По приоритетна ос 1 на Оперативна програма «Околна среда» - „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места", са договорени близо 3,9 млрд. лв. (155,5 % от средствата за сектора). От тях са изплатени над 454 млн. лева. В изпълнение са 136 проекта на стойност 3,74 млрд. лева.