Да се постигне компромис с международните кредитори и страната да остане част от еврозоната, желае мнозинството от гърците. Това показват резултатите от последното проучване на агенция Kapa Research, цитирано от БНР.

Проучването на общественото мнение показва, че 71,9% от запитаните искат властите в Атина да постигнат споразумение с техните кредитори, докато 23,2% от гърците смятат, че правителството трябва да запази твърдата линия и да не проявява склонност към каквито и да е отстъпки.

Около 80% от участвалите в анкетата също така са заявили, че Гърция трябва да остане член на Европейския съюз, а 73,7% от тях настояват страната да запази членството си и в НАТО.

В същото време близо 70% от запитаните се безпокоят, че Гърция може да напусне еврозоната, докато 24,1% от гърците предполагат, че подобен негативен сценарий (т.нар. "Grexit") ще бъде избегнат.

Въпреки проточилите се вече три месеца безплодни преговори с международните кредитори, управляващата крайна левица СИРИЗА продължава да води в доверието сред гръцките избиратели, като 36,9% от тях я подкрепят спрямо по-скромните 21,7% в подкрепа за основната опозиционна партия "Нова демокрация", показва последното проучване на общественото мнение.