Цената на петрола се понижава за сметка на опасенията от слабото търсене поради слабия икономически растеж в Китай и Европейския съюз.

Днес сутринта фючърсните контракти за петрола сорт Brent поевтиняха с 4 цента до 102,75 долара за барел, а тези за американския еталон WTI - с 23 цента до 95,73 долара за барел, съобщава Reuters.

Производствената активност в Китай и еврозоната се забавя през август, показаха съответните индекси на мениджърите по закупките (PMI).

"Възстановяването на икономиката в Европа и особено в Китай върви бавно, не се вижда намаляване на доставките от Ирак. На пазара няма ясна посока, докато с наближаването на зимата ще се повиши търсенето на топливо. Смятаме, че спадът на цените спря и те няма да слязат под 100 долара за барел, но и потенциалът за ръст в момента е ограничен ", смята мениджърът по продажбите на суровинни активи на Newedge Japan Кен Хасегава.

Либия повиши среднодневния си добив до 700 хил. барела от 155 хил. барела през май. Но в страната отново се възобновиха сраженията между различните групировки.

Ирак през август намали експорта до 2,375 милиона барела на денонощие от 2,442 млн. през юли, по-скоро заради лошо време в района на южните пристанищата, отколкото заради боевете в северната част на страната.

Русия е под заплахата от нови санкции на ЕС заради ролята й в конфликта в Украйна.