Европейските лидери обсъждат плановете за стимулиране на икономиката, макар дискусиите да са засенчени от бюджетните спорове с Италия и Франция, съобщава Фокус, позовавайки се на AFP.

Лидерите на 28-те страни членки се срещнаха в Брюксел само часове след продължилите до късно вечерта преговори относно ключовото споразумение за климатичните промени.

В дневния ред е затруднената европейска икономика и обещанието на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер до Коледа да представи инвестиционен план в размер на 300 млрд. евро.

Дискусиите за икономиката обаче ще се фокусират и върху бюджетите, приети от Париж и Рим, които нарушават правилата за бюджетните разходи в ЕС.

Камерън е поискал заседание на финансовите министри на ЕС заради вноската на Лондон в европейския бюджет

Британският премиер Дейвид Камерън е прекъснал срещата на върха на ЕС, за да поиска спешно заседание на министрите на финансите заради искането на Брюксел Кралството да внесе допълнително 2.1 млрд. евро в европейския бюджет, предаде AFP, позовавайки се на източници.

Реакцията на Камерън дойде само часове след като ЕК заяви, че Лондон трябва да внесе допълнително средства заради процъфтяващата й икономика. „Той прекъсна съвета", каза източник от британското правителство, имайки предвид срещата на Европейския съвет в Брюксел. „Камерън е заявил, че трябва да се проведе дискусия между 28-те финансови министри по този въпрос", добави представителят на Даунинг стрийт. По негова информация, срещата ще се проведе на по-късна дата. Източникът добави, че Камерън е останал на заседанието на лидерите на ЕС за по-нататъшни дискусии за европейската икономика.