Москва и Атина флиртуват, откакто новото правителство на премиера Алексис Ципрас дойде на власт. Първо Ципрас беше на гости на Владимир Путин, днес пък шефът на „Газпром" Алексей Милер идва в Гърция.

Могат ли обаче затоплените отношения между двете страни да спасят южната ни съседка? "Кремъл има желание да помогне на затъналата във финансови проблеми Гърция. Властите приветстваха възможността за свежи пари, но може ли Москва да изиграе тази роля в гръцката трагедия?", пише британския вестник "Телеграф".

Материалът беше публикуван в изданието, след като президентът на Русия изрази намерението си да преведе авансово пари на Гърция в размер на 5,4 млрд. евро за планирания газопровод, известен като „турски поток". Изданието посочва, че тези пари ще облекчат живота на лявото правителство на страната, която изпитва остър недостиг на средства.

Всеки месец гръцкото правителство получава сметка в размер на 1,7 милиарда евро за социални плащания. Ако руските пари влязат в хазната на Атина в началото на следващата седмица, това ще помогне на Гърция да остане на повърхността до средата на юни, пише вестникът.

Помощта на Кремъл ще стигне за плащане на една месечна сметка и изплащането на 3,8-те милиарда евро, обещани на МВФ. Но без повече финансиране, Гърция ще остане на червено в края на юни, когато ще са й необходими 2 милиарда евро за плащания към гръцкия народ и МВФ.

Европа събира тайна група за помощ

Очевидно притеснени от състоянието на гръцките финанси, група влиятелни лидери в света на парите са направили тайна група за преговори, разкрива германското авторитетно издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Според него в групата участват сътрудници на Марио Драги, Жан-Клод Юнкер, Кристин Лагард и Алексис Ципрас. Тази преговорна група обмисля различни варианти, за да бъде намерен компромис в преговорите между Атина и нейните кредитори, пише още изданието.