От днес ДП РВД стартира есенна кампания в цялата страна за набиране на кандидати за Ръководители на полети. Това е една от най-престижните и отговорни професии и у нас се практикува от около 300 човека.

През българското въздушно пространство за едно денонощие преминават около 2000 самолета, а при високо натоварване, както е през лятото, достигат и 3000. Увеличеният трафик над страната налага отварянето на нови работни места за Ръководители на полети в ДП РВД.

Задължителни изисквания са: висше образование - с минимална образователна степен „бакалавър", без значение на специалността, и добро владеене на английски език. Кандидатите, които не притежават валиден сертификат за нивото на владеене на езика, ще могат да се явят на тест в ДП РВД. Изпитът е безплатен, а успешното му преминаване се зачита при разглеждане на документите.

Приемът на документи е постоянен, като следващият подбор ще се състои през ноември тази година. Кандидатите трябва да преминат успешно шест етапа - подбор по документи, тест по английски език, тест FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test) в две части, практически упражнения на симулатор, проверка за медицинска годност и заключително интервю.

Ръководителите на полети обслужват въздушното пространство, осигурявайки безопасно и експедитивно движение на въздухоплавателните средства. В България това се прави от 5 центъра, намиращи се в София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица .