Сметната палата да извърши одит на „Топлофикация София" ЕАД, на ДКЕВР и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предложиха в Народното събрание депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев, Менда Стоянова, Димитър Главчев и група народни представители.

Според предложението на депутатите от ГЕРБ, Сметната палата трябва да одитира дейността на „Топлофикация София" ЕАД за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2012 г. Срокът за извършване на проверката е 6 месеца.

Регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР по отношение на „Топлофикация София" ЕАД и другите доставчици на топлинна енергия се предлага да бъдат одитирани за периода 01.01.2011 - 30.04.2013 г., като срокът за извършване на одита е 3 месеца.

Според предложението на депутатите от ГЕРБ одитът на контрола, упражняван от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия, трябва да бъде за периода 01.01.2011 - 30.04. 2013 г., като срокът за извършване на одита е 3 месеца.

Мотивите на народните представители от ГЕРБ за предложените одити са свързани със значимия обществен интерес и създаденото социално недоверие по отношение начина на формиране и отчитане на сметките за топлинна енергия на клиентите, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Във възлагания одит следва да се провери законосъобразното и правилно прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия на "Топлофикация София" ЕАД за клиентите му. Освен това според депутатите от ГЕРБ трябва да бъде извършен анализ на отношенията между дружеството и лицата, извършващи дялово разпределение на топлинната енергия, избрани от клиентите на топлопреносното предприятие.

Народните представители смятат още, че Сметната палата следва да провери още законосъобразното регулиране на цените на топлинната енергия, спазването на правилата за тяхното образуване и изменение, редът за предоставяне на информация, внасянето на предложенията за цените и утвърждаването им.