Футболните клубове от Висшата лига са на път да счупят рекорда за разходите през летния трансферен прозорец, според анализ на Deloitte, цитиран от BBC.

Досега отборите са похарчили 790 млн. паунда през настоящия прозорец, което е малко по-скромно от миналогодишния рекорд от 835 млн. паунда. С редица сделки, които се очаква да бъдат сключени до крайния срок, рекордът може да бъде лесно подобрен.

Потвърждение за крайните разходи ще бъде обявено по-късно днес, когато прозорецът бъде затворен.

Нетните разходи по трансферите - сумата, която се влива в клубовете от футболната лига и в чужбина - в момента възлизат на 400 млн. паунда.

Трансферният прозорец в Англия, Шотландия и Уелс започна на 1 юли.

Твърди се, че Манчестър Юнайтед е на прага на сделка за френския нападател Антони Мартиал от Монако за 36 млн. паунда. Ако тя стане факт, общите разходи на Висшата лига ще набъбнат до 825 млн. паунда и едва 9 млн. паунда ще я делят от поставянето на нов рекорд.

Манчестър Юнайтед вече подписа с Мемфис Дипей от ПСВ Айндховен за 31 млн. паунда, с Морган Шнайдерлин (Саутхемптън) за 25 млн. паунда и Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен) за 14,4 млн. паунда.

Противниковият Манчестър Сити също не е от пестеливите. Клубът направи сделка с Рахим Стърлинг от Ливърпул за 49 млн. паунда, с Николас Отаменди (Валенсия) за 32 млн. паунда и с Кевин Де Брюин (Волфсбург) за 55 млн. паунда.