Президентът Росен Плевневлиев взе решение да даде проучвателния мандат за съставяне на правителство на ДПС в сряда, при очаквания, че това ще се случи още днес. Припомняме, че в сряда правителството на Пламен Орешарски подаде оставка, а в четвъртътк народното събрание я прие, като по този начин стартира конституционната процедура при която дъуржавният глава възлага на парламентарните сили мандат за съставяне на правителство.

Още в четвърътк мандат беше връчен на ГЕРБ след консултации с парламентарно представените сили. Лидерът на ГЕРБ обаче веднага го върна. В петък следващата по големина парламентарна група - тази на Коалиция за България получи мандат но също го върна.

Така едиснтвената останала опция пред президента бе да даде мандаг на някоя от следващите парламентарно представени сили по негов избор. Това ще бъде ДПС обяви още в четвърък Плевнелиев.

Защо президентът бави мандата на ДПС

Една от основните причини е че ако Плевнелиев връчи мандатът днес и ДПС го върне веднага тои това ще принуди държавният глава да разпусне още тази седмица народното събрание и да насрочи дата за избори. Тя обаче би била по-ранна от договорената - 5 октомври, защото датата за изборите не може да е по-далечна от два месеца след разпусакне на парламента.

Друга възможна причина Плевнелиев да отложи връчването на мандата е парламентът, който във вторник има извънредно заседание да може да гласува бюджетът на първо четене, От ДПС и ГЕРБ вече изразиха готовност да подкрепят предложената от правителството актуализация, която от БСП въпреки, че са мандатоносител обявиха че няма нужда.

Президентът в петък в обръщение към депутатите заяви, че трябва да се осигури комфорт на служебното праителство да може да тегли заеми и да сключва споразумения.

Така може да се направи предположние, че още в сряда е възможно да бъде гласуван бюджетът и на второ четене и веднага след това ДПС да получи и върне мандата.