"Гърция се събуди пияна от надежда", пише в. "Стандарт"
Гърците отвориха нова страница в историята си. За пръв път след падането на хунтата преди 40 години властта взема партия, различна от "Нова демокрация" и ПАСОК. Досега двете формации управляваха страната на ротационен принцип. Шансът да дърпа конците в южната ни съседка получи радикалната левица СИРИЗА, която стана и първата в Европа партия, представяща се за антисистемна, която печели толкова убедително избори. Изненада ли беше съкрушителната победа на крайната левица и как гърците посрещнаха надеждата, която Алексис Ципрас им обеща? "Стандарт" потърси отговорите в Солун, който до неделя се смяташе за крепост на "Нова демокрация". Тук обаче на 14 септември Ципрас за пръв път представи визията си за бъдещо управление, получила след това наименованието Солунска програма.
СИРИЗА беше най-споменаваната дума в Солун в деня след изборите. Не беше нужно човек да знае гръцки, за да разбере, че вотът в неделя е основна тема по кафенетата, спирките и магазините. Разбираемо историческата победа на радикалната левица превзе и първите страници на вестниците, които обобщиха ситуацията в няколко думи. "Добър ден на ръба на бръснача" бе водещото заглавие на "Елефтерос типос". "Гърция обърна страница", написа в. "Та Неа". Като заповед за промяна в. "Етнос" видя резултата от изборите в неделя, а в. "Катимерини" написа "Нова сцена с победа на СИРИЗА". "Край на халюцинациите", обобщи на свой ред "Кириакатики димократия".
Прочети още от в. "Стандарт"

"Големите компании могат да получат енергийна отстъпка", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
На фона на финансовата дупка в НЕК, която се задълбочава все повече, управляващите обмислят да въведат законодателни мерки, с които да намалят разходите на големите индустриални предприятия за електроенергия. Това е т.нар. такса задължение към обществото, която всички потребители на свободния пазар плащат и която цели да компенсира разходите на държавната компания за елктроенергията, която тя купува на преференциални цени.

Идеята беше анонсирана от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" преди седмица. В понеделник (26 януари) депутатът от "БСП - лява България" Георги Кадиев коментира на своята фейсбук страница, че въпросното предложение ще бъде внесено още тази седмица като част от поправките в Закона за енергетика, които бяха гласувани на първо четене в Народното събрание.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Бивш шеф в ДАИ живял на рушвети 10 г." четем на първа страница във в. "Монитор"
Бивш зам.-директор на „Автомобилна инспекция" (ДАИ) в Пазарджик 10 години живял, без да изтегли и стотинка от заплатата си. Това установили инспектори от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, които разследвали доходите на Тодор Грочев. Те внесли в Пазарджишкия окръжен съд искане за конфискуване на имането на семейството на стойност над 330 хил. лева. Магистратите са одобрили иска. Инспекторите установили още, че Грочев има 10 сметки в различни банки, 14 срочни и два спестовни влога. Общата сума, която той спестил, била приблизително 200 000 лв., при положение, че е получавал заплата около 730 лева
която никога не теглил. Две седмици след ареста му с пълномощно съпругата на старши инспектора от ДАИ изтеглила от негова сметка сумата от 94 000 лв. в брой. Жена му, която също била държавен служител, рядко харчила трудовото си възнаграждение. За сметка на това и тя често депозирала значителни суми по сметките си.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„BG превозвачи сезират ЕК заради надница от 8,5 на час в Германия", пише в. „24 часа"
Българските превозвачи плащат от 1 януари по 8,5 евро на час на шофьорите си за времето, което са в Германия. Изискването важи дори камионът да минава транзит.
Причината е, че от тази година Германия въведе минимална заплата и тя е задължителна за всички. Глобите за неспазването й могат да стигнат и до 300 000 евро, съобщиха от Асоциацията на българските предприятия за международен транспорт АЕБТРИ. Тази промяна засяга голяма част от 10 386 фирми у нас с международен лиценз за превоз на товари и още 912 фирми за превоз на пътници. Над 80% от тях имали превози за страни от ЕС, а през Германия се минава, за да се стигне до 10 държави.
Министърът на транспорта Ивайло Московски изпратил на 13 декември сигнал до външния министър Даниел Митов, че въведените изиквания противоречат на принципите на ЕС за свободно движение на хора, стоки и капитали и не са съобразени със социалния стандарт в отделните държави членки.
Прочети още от в. „24 часа"

"2/3 от парите за бежанците са потънали неизвестно къде" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Само 107 бежанци са завършили курсове по български или по професионално обучение за цели три години - от 2011 до 2013 г. От общо 900 хил. лева от годишния бюджет на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за 3 години едва 329 хил. лв. са били използвани за интеграция, и то доста спорно. За останалите пари няма информация къде са отишли. Това разкри одит на Сметната палата, който беше публикуван вчера.

От документа става ясно, че агенцията е била напълно неподготвена да посрещне задаващата се бежанска вълна и да интегрира влизащите у нас чужденци. Причината са - неработеща Национална програма за интеграция, оскъдно финансиране и усвояване на парите по нея, както и нередности в работата на самата агенция. Докладът е обхванал периода, в който ръководител на агенцията е бил сегашният й председател Никола Казаков, и и първите месеци от мандата на вече освободения Николай Чирпанлиев. Казаков беше освободен от правителството на Пламен Орешарски, но въпреки критиките към работата му премиерът Бойко Борисов го възстанови на поста.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Близко до "Химимпорт" дружество става акционер в Baumax", пише в. "Капитал Daily"
Дружеството "Родна земя холдинг", което е близко до "Химимпорт", влиза като собственик във веригата магазини "направи си сам" Baumax. Сделката получи одобрение от КЗК и може да бъде приключена до дни.

В концентрацията участват три страни - "Родна земя холдинг", Апостол Апостолов и сегашният собственик на веригата Пейо Николов. В момента Николов притежава "Баумакс България" през дружеството "Хедус". В него той е собственик на 99.2% от акциите през компанията "Ей Си Карпет".

Миналата есен "Хедус" придоби Baumax от австрийските собственици, а сега в дружеството влизат и нови акционери. Според Пейо Николов сделката ще осигури финансиране за инвестиции и имоти за по-нататъшно развитие на "направи си сам" веригата.

Няма публична информация как ще бъдат разпределени акциите на "Хедус" при новата схема на собственост. На първо време "Ей Си карпет" ще запази мажоритарен дял, но в зависимост от направените от новите акционери инвестиции съотношението може да се промени.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„"Вътрешен враг" пречи на България за Шенген и за еврото", пише в. "Сега"
- Г-н Ангелов, правителството, което се обяви за реформаторско, май удари спирачки на реформите, даже тръгна назад - ще вдига осигурителната тежест, ще връща спрените празни влакове.

- Явно тази година ще е под знака на местните избори и едва ли ще видим сериозни промени и смели решения. Не вярвам, че срокът 31 март, който правителството си даде за оформяне на предложенията за пенсионна реформа, ще бъде спазен. Доколкото съм запознат, в пакета от мерки, които се обсъждат, са вкарани предложенията на синдикатите, на бизнеса, има всякакви идеи. Опасявам се, че накрая ще се наложи онзи, който вика най-силно, а не който говори най-разумно.

- Защо според вас министърът на финансите посяга на парите в пенсионните фондове?

- Очевидно проблемът е в недостига на средства в бюджета. Ако влезем в обувките на финансовия министър - блокират му реформата в БДЖ, което струва на бюджета 40 млн. лв., блокират вдигането на пенсионната възраст, това струва 40-50 млн. лв. А тези средства трябва да се вземат отнякъде. Аз обаче не мисля, че много хора ще предпочетат да се осигуряват само в ДОО. Премиерът сега говори, че има някои частни фондове, които трябва да се дисциплинират, че имали инвестиции в свързани лица. Ако има, значи държавата го е допуснала.
Прочети още от в. "Сега"

"Депозитите от КТБ се върнаха в банките" пише в. „Труд"
Парите, изплатени по гарантираните влогове в КТБ, са останали в банковата система. Така към края на декември спестяванията на домакинствата възлизат на 39,26 млрд. лв., показват последните данни на БНБ.
През ноември беше отчетен рязък спад на депозитите на населението заради изключването на КТБ от статистиката на централната банка. Тогава общата сума по влоговете на граждани спадна на 35,54 млрд. лв. На 4 декември обаче започна изплащането на гарантираните депозити и по данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките вложителите в КТБ вече са получили 3,4 млрд. лв. В резултат сумата на домакинските депозити през декември отново се е доближила до нивото от октомври.
На годишна база спрямо декември 2013 г. дори се отчита ръст на спестяванията на домакинствата с 4,1%. Това означава, че за една година българите са сложили на влог нови 1,56 млрд. лв.
Сътресенията в банковата система и спадащите лихви по депозитите все пак са оказали влияние на нагласите за спестяване. Темпът, с който депозитите се увеличават, вече е значително по-бавен. Например през декември 2013 г. ръстът им на годишна база е бил 9,3%. Според банкерите намаляването на лихвите по влогове тепърва ще стимулира потреблението и инвестициите. В момента банките оферират около 1%-1,5% лихва по 12-месечните депозити в лева и евро, а някои по-големи трезори дори я свалиха под 1%.
Прочети още от в. „Труд"

"61% от българите готови да почиват в страната", четем във в. "Монитор"
61 на сто от българите са готови да почиват в страната, а 83 на сто от нашенците възприемат положително дестинация България, съобщи вчера министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя представи вчера кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм "Скрито пред очите ти", която се изпълнява по европейски проект, започнат още през 2013 г. Българите са склонни да пътуват из страната, но нямат достатъчно информация какво може да посетят и къде може да отседнат. Вероятно това е една от причините да съществува тревожната тенденция все повече да се увеличават воаяжите към чужбина.
Проектът за насърчаване на вътрешния туризъм е на стойност 1,9 млн. лв. без ДДС. За да не се изгубят европейски средства, той трябва да приключи за десет месеца ¬ до август т.г.
Кампанията е обаче силно закъсняла призна министър Ангелкова, която е заварила проекта в заключителна фаза без възможности за промени по различните параметри. По него се предвижда да бъдат рекламирани 50 малко познати туристически обекта в България от първоначално избраните 325. За да се насърчат пътуванията на българите вътре в страната, непознатите места ще бъдат представени с клипове и билбордове. Сред тях са Римската гробница в Силистра, Каменните гъби, крепостта Неутзикон, с. Мезек, Голямата Косматка, Tракийската гробница в Поморие, Конакът и Кръстатата казарма във Видин, Пещерен манастир „Св. Иван Пусти" край Враца, Слънчевата градина във Вършец, Античната крепост край Монтана, Чипровци и др.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Технологични компании харчили рекордно за лобизъм", пише в. „24 часа"
Hай-влиятелните технологични компании са платили рекордно високи суми за федерално лобиране през 2014 г., въпреки че тези разходи за бизнеса по принцип са започнали да намаляват.
Парите често са били насочени към области, които не са пряко свързани с технологии. Това показва колко разностранни и мощни са станали големите технологични играчи, пише сайтът "Бизнес инсайдър".
Компанията с най-много разходи за лобиране през миналата година е "Гугъл", като интернет гигантът е платил 16,8 милиона долара, или 1 милион повече от 2013 г. Областите, за които са отишли парите, са онлайн реклама и защита на личните данни, но също така и важни теми като патенти, трудово законодателство, дронове, здравеопазване, имиграция и данъчна реформа.
Прочети още от статията на в. „24 часа"