През октомври американците повишиха слабо своите разходи, което предполага, че домакинствата в САЩ остават предпазливи преди предстоящия празничен шопинг сезон, чието начало ще бъде сложено този петък, известен като "Черен петък" (след утрешния Ден на благодарността), коментира bnr.bg

Личните доходи в САЩ се повишиха през октомври с 0,2% на месечна база при прогноза за ръст с 0,4% след 0,0% през септември (низходяща ревизия от повишение с 0,2%), показват днешни данни на министерството на търговията.

В същото време потребителските разходи, които измерват обема на покупки от автомобили до дрехи и разходите за здравеопазване и отопление, се повишиха през октомври с 0,2% на месечна база при прогноза за повишение с 0,3% и след възходяща ревизия на данните за септември до 0,0% от предишна оценка за изненадващо свиване на потреблението с 0,2%.

Спестовността сред американците през октомври остана на септемврийското ниво от 5,0%, което обаче беше ревизирано много рязко от 5,6 процентни пункта.
Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Федералния резерв като мерило за инфлацията, се повиши през октомври с 0,1% на месечна база след аналогично слабо повишение през септември, като на годишна база остана на ниво от 1,4% за трети пореден месец.

Основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) за октомври се повиши с 0,2% (в рамките на прогнозите) след повишение с 0,1% през септември, повишавайки се на годишна база с 1,6% спрямо 1,5% през предходния месец.

И двата ценови показателя (PCE индекси) все още остават под предпочитаното от ФЕД ниво на инфлацията в САЩ от 2% (на годишна база).

Днешните малко по-слаби от прогнозите данни за личните доходи и разходи не са добър знак, тъй като именно потребителските разходи формират около две-трети от американската икономика.