"Единственият, който казваше "не"", четем на първа страница на в. Капитал Daily"
Дори премиерът в началото не беше убеден в нуждата толкова яко да се държат юздите, поне на финансовата стабилност. Сега той е дори по-убеден от мен. Сега аз съм този, който му казва в последните месеци - може би, понеже сме се доказали тук, пазарите вече го знаят, а и ние си знаем възможностите, няма големи неизвестни, може да си позволим в примерно програмите за намаляване на безработицата да направим нещо повече. Премиерът е този, който ми казва - не се отпускай накрая."

Това изказване на вече бившия финансов министър Симеон Дянков в интервю за "Капитал" е от преди месец. Сега като неформален повод за оставката му се посочва точно настояването му държавата да отложи с няколко месеца разплащанията в размер на почти милиард към зърнопроизводителите заради липсата на достатъчно приходи в бюджета в началото на годината.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Дянков си тръгва след три среднощни разговора с Борисов", пише в. „24 часа"
Утре ти подавам оставката." Това казал по телефона премиерът Бойко Борисов на своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, твърдят пред "24 часа" запознати.
Нетърпящата възражение реплика била изречена около 2 ч през нощта в неделя срещу понеделник. В трети поред телефонен разговор между двамата за една нощ. Премиерът говорел от България, а заместникът му - от САЩ.
Пред "24 часа" Симеон Дянков не отрече, че двамата са разговаряли поне три пъти миналата нощ.
В първия разговор премиер и вицепремиер обсъдили последната среща в Брюксел и ситуацията в България. Във втория Борисов намекнал, че докато Дянков е в САЩ "по лични дела", българите са излезли на улицата. Имало и реплики, че може би замразяването на доходите на хората, които протестирали "за какво ли не " се е оказало грешка. В началото на третия, "фатален" разговор премиерът поискал да узнае намерени ли са парите за зърнопроизводителите.
След като чул, че е "по-добре да се изчакат тези от Брюксел", премиерът внезапно проявил интерес дали Дянков случайно, или нарочно се е озовал по едно и също време в култово заведение в Пампорово на "дълъг и напоителен обяд" с бившия икономически
министър Трайчо Трайков.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Улицата сваля тока с 3%", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Властта ще обяви сваляне на цената на тока в сряда, научи "Стандарт". Това стана ясно след среща в икономическото министерство между енергийния министър Делян Добрев, предложения за финансист номер 1 Томислав Дончев, кандидатката за вицепремиер Лиляна Павлова, членове на ДКЕВР и енергийни експерти. Обсъждани са 5 варианта, с които свалянето на цената може да стане в най-кратък срок. Най-добрият от тях ще бъде обявен на заседанието на кабинета в сряда. Най-вероятно това ще е решението АЕЦ "Козлодуй" да продава цялата произведена енергия на регулирания пазар. Това ще промени електроенергийния микс и ще свали цената на тока с около 3%. През 2012 г. 61% от тока от Първа атомна е бил предоставен на НЕК по регулирани цени, останалите 39% са продадени на свободния пазар, от който АЕЦ печели двойно повече. Именно с парите от свободния пазар АЕЦ покрива разходите за осигуряване безопасността на ядрените съоръжения, за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок, за повишаване на топлинната мощност на блоковете и др. С очакваното решение Първа атомна за пореден път ще свали цената на тока и напрежението в България. Притесненията тук са, че АЕЦ ще загуби много пари и ще излезе за първи път на загуба. За 2012 г. "Козлодуй" реализира 850 млн. лв. приходи и 158 млн. лв. печалба.
Прочети още от в. "Стандарт"

"НОИ приключи 2012 г. с повече пенсионери и по-малко осигурени от плана", извежда на първа страница в. "Сега"
С почти 100 000 осигурени под планираните 2 765 158 души приключва годината НОИ. Средният осигурителен доход изостава с 4 лв. от очакваните 622.30 лв., а средномесечният брой на пенсионерите е с над 22 000 повече от предвидените 2 195 220. Средната пенсия също е с 2 лв. под плана от 273 лв. Това показват данните на НОИ за осигурените, средния осигурителен доход и пенсиите за 2012 г.

Средномесечният брой осигурени в България за 2012 г. е 2.659 млн. души, което е намаление не само спрямо плана, но и спрямо 2011 г., когато те са били 2.667 млн. Извън осигуряването остават над 220 000 души, тъй като според НСИ заетите между 20 и 64 години са 2.9 млн. българи. Въпреки постоянните обещания за оптимизация на администрацията една от малкото категории лица с ръст на осигурените се оказват държавните служители, съдии и прокурори, както и членове на секционни избирателни комисии, които са осигурявани и върху по-висок среден доход. Те се увеличават от 49 350 души през 2011 г., когато обаче имаше президентски и местни избори, до 51 567 през м.г. Тогава избори нямаше, което означава, че увеличението е единствено при постоянно заетите в администрацията, съда и прокуратурата.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Бушонът "Дянков" гръмна, напрежението остана" е водещo заглавиe на „Tpyд"
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков "изгоря", но нахалост. Протестите срещу правителството продължиха в цялата страна, стигна се до сблъсъци пред Народното събрание. До късно тази вечер премиерът Бойко Борисов така и не се появи, за да коментира действията си. Според наши източници той е обсъждал с най-близките си министри и съветници как да реагират на случващото се. Обмислял се дори вариант за оставка на кабинета, научи "Труд".
Официален мотив за отстраняването на Дянков така и не се появи. Той е първият финансов министър, освободен предсрочно, от 1990 г. до днес.
Прочети още от статията на в. „Tpyд"

„Разследват Семерджиев за далавера с лицензии за ток",четем на първа страница на в. "Монитор"
Прокуратурата разследва бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев за облагодетелстване от служебното му положение. Делото срещу ексшефа на енергийния регулатор бе образувано вчера, като от Софийска градска прокуратура уточниха, че засега срещу Семерджиев не е повдигнато обвинение.
В съобщение до медиите се казва, че делото срещу бившия председател на ДКЕВР е образувано заради съмнения, че е използвал своето служебно положение, за да даде на дружеството "Проенерджи трейд" лиценз за търговия с енергия за срок от 10 г. Така той бил осигурил за фирмата противозаконна облага, което е престъпление по чл. 283 на Наказателния кодекс, предвиждащо до 3 г. затвор.
„Проенерджи трейд" е компанията, от която бившият шеф на регулатора си е напазарувал срещу само 35 хил. лв. сграда във вилното селище Кошарица край Несебър.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Национализация и ниски цени на тока? Няма такъв филм" пише в. "Сега"
В България всичко се обърка. В Пиринско пламнаха сметки за ток и пожарът на бунта за дни обхвана цялата страна. Протестите хвърлиха в смут и паника управляващите, наляха бензин в резервоара на опозицията и отключиха лавина от демагогия. Тандемът Станишев - Сидеров пише сценарий за ненаучно-фантастичния филм "Да съборим цените с национализация", ГЕРБ прави постановката "Държавата удря монополите", а наоколо хвърчат лицензи на ЕРП-та и умни електромери.

Това, че стотици хиляди българи - гладни, бедни, безработни, гневни - се бунтуват срещу високите сметки, е разбираемо. Че искат наказания и че мразят монополите - също. Обяснимо е дори, че обикновените хора по улиците вдигат лозунги "Национализация" и вярват, че това е решение. Но когато партийни лидери размахват същите лозунги и подвеждат хората в опит да си спечелят от гнева им, е опасно, вредно и пошло.
Прочети още от в. "Сега"

"Да потушаваш протести с пари", пише в. " Капитал Daily"
Новата седмица започна много динамично - намериха се средства и бяха разплатени забавените земеделски субсидии, а вицепремиерът Симеон Дянков подаде оставка. Така поднесено, човек би си помислил, че пари винаги е имало, а финансовият министър е бил единственото, което е стояло на техния път. Така ли е наистина?

Факт е, че управляващите са се подписали под меморандум с Националната асоциация на зърнопроизводителите през 2010 г., според който директните плащания за единица площ, финансирани от ЕС, ще се изплащат до края на януари. На фона на този ангажимент е странно, че никой в Министерския съвет или в Министерството на финансите не успя да предвиди, че през януари се събират прекалено много разходи. Такива освен въпросните субсидиите за малко над 841 млн. лв. са още главницата по глобалните облигации в евро - 1600 млн. лв., 120 млн. лв. лихви по тези книжа, 89 млн. долара лихви по другата емисия глобални облигации, падежираща през януари 2015 г., плащания по ДЦК на вътрешния пазар - 139.4 млн. лв. Само дотук се събират над 2.5 млрд. лв., при положение че всички публични разходи през януари 2012 г. са 2.1 млрд. лв., като последните включват още пенсии, заплати, издръжка, лихви, капиталови разходи и други. Накратко - трябва да е било ясно, че приходите няма как да покрият плащанията за януари.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Спешно търсят виновен за тока", пише в. "Труд"
До края на седмицата трябва да има решение за високите цени на тока. Търси се вариант как електроенергията да поевтинее още от април. За да изпълни това, регулаторът трябва да ускори проверките си в електроразпределителните дружества.
Тези задачи са обсъждани вчера на среща на икономическия министър Делян Добрев, бъдещия ресорен вицепремиер Лиляна Павлова, бъдещия финансов министър Томислав Дончев, председателя на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова и заместника Андон Роков.
Прочети още от в. "Труд"

"Цените на едро за GSM разговори падат двойно", четем във в. "Монитор"
Цените на едро на разговорите по джиесем, sms-ите и дори тези за мобилен интернет ще паднат почти двойно след първи юли. Това става възможно чрез въвеждането на БУЛРИК моделите, каза за „Монитор" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.
След последното намаление
на цените
на едро от 1 януари на 2013 г. цената при мобилните оператори стана 0,046 лв./мин, а при фиксираните е 0,0085 лв./мин. От 1 юли цените на едро за мобилните разговори стават 0,023 лв./мин., допълни Божков.
За сравнение със същата дата на 2012 г. цените тогава са намалени от 0,13 лв./мин. на 0,055 лв./мин. Така спадът е повече от два пъти само в рамките на година.
Шефът на КРС коментира, че падането на цените на едро не означава същото намаление за крайните клиенти. Самите оператори решават как да отразят в сметките на потребителите променените цени.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"10 малки, но важни гафа на Дянков", пише в. "Стандарт"
За пръв път в демократичната история на България финансовият министър на страната не успява да завърши мандата си. Пионерът е Симеон Дянков. Оценките за противоречивия образ на вече бившия вицепремиер са напълно противоположни. И докато Брюксел хвали България като финансов отличник на Европа заради ниския дефицит, хората прогресивно обедняват, безработицата нарасна, бизнесът потъна, а икономиката не може да отлепи от дъното. Така обикновените хора не успяха да оценят колко е хубаво, че живеят в страна "отличник" по финансова дисциплина. А с отношението си и рестрикциите Дянков успя да накара почти всички съсловия да го намразят. Може би човекът на Световната банка не успя да схване разликата между американците, за които затягането на колана би било полезно след гигантските харчове, с които докараха глобалната финансова криза, и българите, чиито колани са толкова стегнати, че пренатягането им би ги удушило.
През миналата година на сайта на финансовото ведомство се появи и публикация "10 малки, но важни успехи", зад който застана Симеон Дянков. Както всеки знае обаче, монетата има две страни. Сега е време да видим кои са 10-те неуспеха, които преобърнаха колата на финансовият министър.
Прочети още от в. "Стандарт"