На фона на западните санкции срещу Русия все повече чужденци губят постовете си в руски компании и финансови организации. Поредната вълна на отказ от такова сътрудничество засегна две големи държавни руски банки - Сбербанк и ВТБ, пише kommersant.ru.

Всяка от тях губи като независим член на управителните си органи европейски гражданин: Сбербанк - почетния директор на McKinsey Питър Кралич, а ВТБ - българския икономист Симеон Дянков. Според експерти, този предизвикан от санкциите процес, ще продължи.

Излезе информация, че в списъка на кандидатите за новия съвет на директорите на Сбербанк потенциалните независими директори са станали с едни по-малко. Питър Кралич се е отказал от продължаване на сътрудничеството с банката и няма да бъде преизбран в Надзорния съвет. Като причина от банката изтъкват на първо място лични причини, но не изключват и някои изисквания към банките в Европа.

Аналогична е ситуацията във ВТБ, изтъква изданието, където през март Симеон Дянков се е отказал да се кандидатира отново за новия Надзорен съвет на банката. Тогава причините да това не бяха посочени, но преди два дни Дянков е казал за изданието "Ъ": „ Няма да се кандидатирам, защото не мисля, че мога да бъда полезен на банката след въвеждането на санкциите".

От пресслужбата на ВТБ коментират лаконично, без да се позовават на санкциите:

„Държавата в лицето на Росимущество - Федералната агенция за управление на държавното имущество не е включило кандидатурата на Симеон Дянков за състава на Надзорния съвет на ВТБ, който ще бъде избран през юни 2015 година."