Монополистът в експорта на природен газ „Газпром" се отказа от плановете си да разшири газопровода „Северен поток" и да го продължи до Великобритания. Това съобщи Rueters, позовавайки се на свои източници в руската компания.

„Политическата ситуация сега е сложна и трудна, в OPAL така и не ни пуснаха. Защо ни е да строим още две тръби", казал неофициално пред агенцията представител на „Газпром".

„За сега нямаме и не разглеждаме планове за разширяване на Nord Stream и продължаването му да Великобритания", е потвърдил информацията и друг източник от компанията.

През 2013 г. „Газпром" обяви планове за разширение на газопровода до Германия „Северен поток" с още два клона, както и продължаването му да Великобритания. В момента по двете тръби на съоръжението се доставят в Европа около 55 млрд. куб. метра годишно. Капацитетът на „Северен поток" се използва около 50%, заради ограниченията за достъп на „Газпром" до европейския газопровд OPAL.

Вчера шефът на компанията Алексей Милер заяви, че „Газпром" ще подаде първото количество газ в Турция по новото трасе през Черно море до края на 2016 година.

В началото на декември Москва се отказа от изграждането на газопоровода „Южен поток", който заобикаляше Украйна, обвинявайки ЕС в „неконструктивна политика". И вместо това има намерение да доставя газ в Европа през Турция, обещавайки изгодни цени.