Липсват играчи на либерализирания пазар на електроенергия, а най-големият недостиг е на търговци на ток за битовите потребители. Едва половината от лицензираните търговци у нас са активни, като действията им са насочени само към големите промишлени клиенти.

Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова на брифинг след днешното заседание на комисията.

Пълното отваряне на пазара на електроенергия, по думите й, е много тежка задача за всяка една страна, а България отново е последната в това отношение. От техническа гледна точка родният пазар на електрическа енергия е подготвен за отваряне, но среща редица други трудности.

Една от тях е състоянието на балансиращият пазар, което не е добро към момента. „Вместо небалансите в сектора да са около 4-5% от енергията на пазара, те стигат до 30%", обясни председателят на енергийния регулатор.

Като друг проблем пред пълното либерализиране на пазара на електрическата енергия Тодорова посочи несигурността на цените на тока на отворения пазар. „Битовите потребители в момента са недоволни, че не могат да си избират доставчик, но пък регулираните цени и дават някаква стабилност", посочи още шефът на ДКЕВР и добави, че само пазарът може да определи каква да е цената на електрическата енергия при избора на доставчик. „Цената е подценена в момента", разкри личното си мнение по темата Светла Тодорова.

Тя има и друга идея, а именно регулаторът да издаде специален документ с инструкции за това как един битов потребител може да смени доставчика си на електроенергия. „В момента описанията на търговските правила не е за четене от обикновения човек", подчерта председателят на енергийната комисия и добави, че въпросният нов документ трябва да бъде семпло написана и на не толкова технически език. Сега, по думите на Тодорова, процедурата за смяна на доставчик не улеснява малките потребители и именно заради това трябва да има промени.

Няма да има увеличение на цената на тока през новия регулаторен период, стана ясно още от думите на Светла Тодорова. Тя категорично заяви, че в момента няма нови обстоятелства, които налагат разглеждане на цената на електрическата енергия. „Това не е в дневния ред на ДКЕВР", обяви тя, но напомни, че все пак тепърва ще има ново правителство. „Не трябва да се въвеждат няколко тарифи за цената на тока за богати и бедни", обърна внимание и на това предложение шефът на енергийния регулатор.

Въпреки това ДКЕВР обмисля да предложи на парламента въвеждане на специална такса за производителите на електроенергия. Тази такса ще донесе по-големи приходи в държавния бюджет, които ще могат да се използват за енергийно подпомагане на социално бедните българи. „Крайните потребители няма да бъдат утежнени", увери Тодорова.