Испанската икономика отчита поредно силно тримесечие, като за периода между април и юни бележи ръст от един процент.

Това е чист удар върху очакванията на анализаторите и означава, че икономиката е нараснала с 3,1% спрямо същия период на миналата година.

Всъщност това е най-добрата цифра за страната от 2007 г. насам - малко преди финансовата криза през 2008 г. и кризата с еврото, която започна през 2010 г., предаде Business Insider.

Растеж от 3,1% може да не изглежда особено много, но в контекста на еврозоната това темпо е доста бързо. Това превърна Испания - бившата кризисна държава, където безработицата все още е на изключително високо ниво, в отличника на Европа. Текущият процент на растеж е по-добър дори от този на Великобритания.

За разлика от други държави в Южна Европа, Испания бива уважавана за това, че въведе програма с масивни реформи, особено по отношение на либерализиране на трудовия си пазар.

Това обаче не е единствената причина за съживяването на страната. Френската инвестиционна банка Natixis посочи колко голяма част от растежа в еврозоната напоследък се дължи на ефекта от цените на петрола и по-слабото евро.

В действителност анализаторите на банката заявяват, е Италия все още щеше да се намира в рецесия, Франция все още щеше да е застояла и дори икономиката на Германия щеше едва да расте без тези двойни стимуланти.

Ето я и таблицата от Capital Economics, показваща как отскочи икономиката на Испания: