Няма да спя, докато не извадя „Холдинг БДЖ" на печалба. Това заяви новият изпълнителен директор на дружеството Йордан Недев (на снимката вляво) по време на кръгла маса, посветена на развитието на железопътния превоз в България.

По темата дискутираха представители на синдикатите, на неправителствени организации, икономисти, както и ръководството на „Холдинг БДЖ".

Недев допълни, че след като извади БДЖ на печалба, той ще стане алчен и ще иска тя да се увеличава. Той подчерта, че няма сантимент към БДЖ, а ще се довери на преценката си, подплътена от практиката му на финансист досега.

На въпрос, зададен от председателя на Съюза на българските железничари Петър Бунев, дали има изобщо печеливша линия на „БДЖ Пътнически превози", председателят на Съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров обясни, че дори и най-натоварените влакове София-Бургас и София-Варна регистрират известни загуби. Тоест „БДЖ Пътнически превози" няма печеливша линия.

Владимиров посочи още, че се очаква на заседанието на Министерския съвет да бъде разгледан въпросът с мостовото финансиране, което да осигури жизнено необходимите средства на БДЖ преди получаването на заема от Световната банка.

Председателят на Съвета на директорите на БДЖ обясни, че 25 млн. лева ще бъдат за погасяване на задължения към доставчици, а други 25 ммлн. лева ще бъдат използване за спешни ремонти на подвижния състав.

Йордан Недев заяви, че първите два дни от неговата работа, в които той се е запознал със състоянието на БДЖ, са му се сторили като 2 месеца. Запознавайки се с резултатите на компанията, Недев е установил, че положението е почти военно и че трябва да се освободим от врага в нашето легло.

Той подчерта, че между всичките 13 000 служители на БДЖ в момента липсва ефективна комуникация и че това нещо трябва да се промени.

Икономистът Георги Ангелов поздрави новото ръководство на БДЖ за реформаторския дух, но заяви, че трябват и резултати - гаранции за обществото, че в железницата се случват положителни промени. Забавянето на държавния заем от 140 млн. лева и на заема от Световната банка е показателно, че реформите в БДЖ са недостатъчни и скоростта не е задоволителна, отбеляза Ангелов.

Той посъветва шефа на БДЖ да изведе от дружеството и продажбата на електронни билети за влаковете - както е търговията със самолетни билети. Всички ненужни активи на железниците трябва да се продадат, категоричен бе Ангелов. Ръководството трябва да се замисли дали администрацията може да се съкрати и дали й трябва сграда в центъра на София, вместо да се премести на Централна гара. От дружеството предположиха, че могат да се изнесат и на палатки. Ангелов заяви, че БДЖ няма как да е конкурентно с осемчасов влак до морето. Направете влака 4 часа и ще сте конкуренти и на авиокомпаниите, заяви Ангелов.

Докато не се намалят разходите за персонал и инфраструктурни такси, БДЖ няма да се измъкне от кризата, защото това е най-големият разход, каза Ангелов и допълни, че през 2010 г. са дадени 157 млн. лева разходи за персонал.

Ангелов се обърна и към синдикатите, които настояват за допълнителни социални придобивки в новия колективен трудов договор, който тепърва ще се пише. Трябва да разберете, че БДЖ е в криза, ситуацията е такава, че придобивките няма да стават повече, а по малко. Ако се запънете, БДЖ ще последва съдбата на "Дженеръл моторс", които преминаха през фалит, заради спорове със синдикатите и в крайна сметка закриха редица предприятия.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика заяви във връзка с предстоящия колективен трудов договор, че неговото разглеждане и обсъждане трябва да стане чрез широк обществен дебат. В крайна сметка данъкоплатеца плаща голяма част от тези заплати и материални придобивки в системата на железниците чрез държавната субсидия, подчта Ганев, като допълни че заемът от 460 млн. лв. също ще бъде за сметна на данъкоплатеца.

Синдикатите в лицето на Екатерина Йорданова от КНСБ категорично се противопоставиха на идеята да има нови страни в процеса на договаряме между БДЖ и тях.

По време на срещата стана ясно, че е одобрено мостовото финансиране от държавата в размер на140 млн. лв. докато не бъде отпуснат заемът от Световната банка