„Ние колкото можем да крадем, вие не можете да опишете", пише в. "Сега"
Последният мониторингов доклад на Еврокомисията за България ще се запомни с дълбоката въздишка на облекчение, откъртила се от душите на почти всички политически сили в страната независимо от цвета им. Какъв страшен доклад чакахме, а с какво ни плашите? Той е "по-мек", "снизходителен", "не толкова лош" и пр. Ако бях на работа в Еврокомисията, щях да се притесня. Евробарометър отчете ден преди появата на доклада, че 78% от българите желаят Брюксел да засили натиска над властите, а те го чувстват отслабен.

Откъде идва разминаването?
Изводите в доклада започват с позната констатация: "След миналия доклад на ЕК от януари 2014 г. напредъкът в съдебната реформа и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е бавен". Такива бяха изводите не само в предишния, но и в по-предишните доклади. Логично беше да се очаква, че за ускоряване на напредъка Брюксел трябва да повиши тона си, и затова нашите политици трепереха авансово - особено след зачестилите намеци, че България ще бъде разделена от Румъния като непоправима. Но новата Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, която пише първи доклад, реши да започне с добро. Тя дори не поиска обяснение от властите, а сама им го даде: "Фактът, че през изтеклия период видяхме три различни правителства и блокирана парламентарна ситуация, ясно допринесе за липсата на решителност за реформи." Констатираме, че една година е пропиляна, и започваме отново да градим доверие между България и нейните европартньори.
Прочети още от в. "Сега"

"Голямата лъжа за ски зона Банско" е заглавиe от в. "Труд"
Да развиваме ли зимните си курорти или да ги „замразим" в сегашното им състояние? Да се стараем ли да привличаме повече чуждестранни туристи или тези приходи не са важни за страната?
Да стимулираме ли инвестициите или да им създаваме всевъзможни спънки? На фона на сякаш безкрайната икономическа криза подобни въпроси звучат почти риторично и отговорите изглеждат явни. Но... в България, както знаем, икономическата логика и здравият разум не винаги тържествуват.
Покрай отчаяните опити на т. нар. зелени да спрат по-нататъшното развитие на ски центъра Банско и да блокират очевидно нужния строеж на втора кабинкова линия, в очи се набива една умело манипулирана легенда. "Безкористните природозащитници" умело игнорират факта, че в Банско ски зоната се планира изцяло с австрийско ноу-хау и се опитват да убедят по-наивните хора, че между Пирин и Алпите нямало абсолютно нищо общо.
Прочети още от в. "Труд"

"Гърция се отказва от ол инклузива", пише в. "Стандарт"
Новият премиер на Гърция Алексис Ципрас иска да въведе промяна на съществуващия модел за курорт в Гърция, като премахне хотелите, предлагащи услугата ол инклузив, съобщи британският в. "Дейли Мейл".
Ципрас обеща да промени вида на масовия туризъм в Гърция, който се утвърди през последните няколко десетилетия. "Искаме да променим модела на "интензивна експлоатация на туризма", обясниха от кабинета. На първо място премиерът смята да насърчи прехода от ол инклузив почивка към традиционната ваканция, по време на която туристите посещават местните барове, заведения и забележителности. Хотелите, предлагащи храна по три пъти на ден, са популярни сред семействата с по-малък бюджет, които знаят, че няма да се налага да се справят с допълнителни сметки за храна, напитки и забавления. В същото време те са бедствие за местните търговци и ресторантьори, които остават зад оградите на луксозните хотели, отбелязва вестникът.
Междувременно в сряда новата власт шокира с първите си решения. Още преди формално да е поел поста зам.-министър на морския транспорт, Теодорос Дрицас пък обяви, че спира приватизацията на оператора (OLP) на пристанището в Пирея - Piraeus Port Authority. Най-вероятно същата ще е съдбата и на порта в Солун. Решението изправя новата власт не само срещу партньорите в Европа и МВФ, но и срещу Китай.

Прочети още от в. "Стандарт"

„Ще промени ли живота ни стратегията за съдебна реформа?", пише в. „24 часа"
В България се направиха нелоши неща в съдебната система. Съдиите станаха по-независими, относително по-добре платени, имаме няколко относително добри закона, като например Административнопроцесуалния кодекс. Въведе се конкурсното начало в съдебната система, въведе се случайното разпределение на делата. Има все повече съдии и прокурори, които са отлични професионалисти. Магистратите вече са по-добре подготвени от адвокатите.
Обнадеждаващ е фактът, че 62% от съдиите, прокурорите и следователите са на възраст под 45 г.
Убедени сме, че правораздаването не е най-големият проблем на страната. Просто тук резултатите се виждат по-лесно отвън. Не са се лекували евробюрократите в държавна българска болница като редови граждани - не са разбрали, че
там положението е по-зле, отколкото в правораздаването. Не са гледали на какви цени се купуват лекарства и техника в държавните болници. Не знаят какво значи държавен монопол на държавната здравна каса и фрапиращите методи за надписване и източването й. Не са говорили с близо десетината процента от населението, притежаващи диплома за завършен осми клас, които почти не могат да четат и да пишат. Отделно са тези, които изобщо не са ходили на училище. Не са проверили какъв е процентът на дипломите за висше образование, придобити, без хората да са учили и един ден. Корупцията сред политиците е по-висока от тази при магистратите.
Прочети още от в. „24 часа"

"Критичният доклад на ЕК роди противоречиви екшън планове" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Поредният силно критичен доклад на Европейската комисия, в който специално се набляга на противодействие на корупцията по високите етажи на властта, предизвика разнобой в правителството. Разминаването дойде по въпроса как най-после да започне да се води ефективна борба с подкупността по високите етажи на властта. Вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов едновременно обявиха два различни екшън плана.

Иванов, който отлетя за среща на министрите от ЕС в Рига, изпрати писмено становище, че трябва да се създадат нови, автономни органи за борба срещу корупцията. Единият ще е специализиран за разследване на корупцията в държавното управление по модела на румънското прокурорско звено. Другият ще се занимава със задълбочена проверка на имущество и конфликт на интереси.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Болници прибират пари за едно и също от 3 места" четем на първа страница във в. "Монитор"
Болници получават пари от три места за едно и също лечение на пациент. Някои от здравните заведения припечелват веднъж по клинична пътека от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след това от застрахователния здравен фонд на болния и трети път искат пари за доплащане от близките. Това установи проверка на Агенцията по медицински одит.
Такъв е случаят с 27-годишна жена за раждането в голяма столична болница, лечебното заведение е взело общо 10 000 лева, като то въобще не е било рисково и не са се налагали никакви скъпи изследвания и интервенции. Това обясни за „Монитор" председателката на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова. Проверка показала, че въпросното АГ си взема парите за анестезията и от касата, и от фонда. От таткото пък поискали да доплати лигнини, памперси и еднократни пелени.
Тези хватки са възможни заради сериозни пропуски в нормативната уредба, поясни тя. В резултат лечебни заведения и медицински центрове вземат огромни суми за нелечебни услуги, консумативи и дейности, които се поемат и от НЗОК.
Пациенти плащат по 330 лв. на ден в т.нар. VIP стаи.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Програмата за саниране с 1 млрд. лв. тръгва от февруари", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
От февруари всички общини ще могат да приемат заявления за саниране на панелни блокове по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Мярката бе едно от предизборните обещания на ГЕРБ и предвижда държавата да налее безвъзмездно 1 млрд. лв. в обновяване на частни жилищни сгради - панелни и ЕПК, с по над 36 апартамента.
В сряда методическите указания по програмата бяха приети с постановление на Министерския съвет. Следващата крачка е приемът на заявления за саниране, като всяка община ще обяви конкретна дата, от която ще започне това.

По предварителни изчисления по държавната програма може да бъдат санирани между 4000 и 6000 от общо над 70 000 панелни блока в страната, обитавани от повече от 1 млн. семейства.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Без амнистия за данък здраве", пише в. "Стандарт"
Здравното министерство спира амнистията за данък здраве. Здравно неосигурените ще имат само още 6 месеца, за да си върнат правата срещу внасянето на осигуровки за последните 3 години. След този период всеки неосигурен ще трябва да заплати всичките си невнесени здравни вноски, за да ползва доктор без пари. Това гласят промени в закона за здравното осигуряване, които прие правителството в сряда. Предстои те да се разгледат и от депутатите.
Новият режим ще влезе в сила 6 месеца след приемането на промяната, обясни здравният министър Петър Москов. И допълни: "Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница - лечение за около 50 000, 100 000 или 200 000 лева - вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години. Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел, както го правят повечето от нас", подчерта Москов.
Прочети още от в. "Стандарт"

„БТК е с основно обновен надзорен съвет", пише в. "Капитал Daily"
Промените в БТК започват с обновяването на надзорния съвет, ще последва опит за промяна и в мениджмънта, а в по-далечен план телекомът може да претърпи и смяна в собствеността. Битката е между двамата по-големи акционери - VTB и Цветан Василев. Целта на поделението на руската банка е да извади от председателското място в управителния съвет представителя на Василев Златозар Сурлеков и да го замени с Михаела Калайджиева. Новите членове на надзора на БТК ще се произнасят по въпроса след вписването им в Търговския регистър, като заседанието е предвидено за 3 февруари. Най-популярното име сред новите назначения е това на брата на бившия финансов министър Милен Велчев - Георги. Двамата от години представляват интересите на VTB в България.

Новите надзорници
В момента органът е петчленен, като сега се сменят трима от представителите - от всяка от трите групи акционери по един. Собствеността в телекома се държи най-общо от Цветан Василев, който през верига от няколко дружества има 43% от БТК, от руската ВТБ през лондонското си инвестиционно звено VTB Capital с близо 33% от компанията, а остатъкът е разделен между група бивши и настоящи кредитори на телекома. Така в надзора двамата по-големи акционери имат по двама представители, а кредиторите - един.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Сривът на цената на петрола е гигантски шанс за нашата икономика", четем във в. "Монитор"
- Г-н Данев, как се отразява сложната геополитическа обстановка на българския бизнес?
- Част от геополитическите влияния действат изключително благотворно на българската икономика и очаквам да бъдат още по-изявени. Това е сривът на цената на петрола, който ще доведе до срив на цената на газа, ще доведе до срив на цената на каменните въглища. България е крупен вносител на енергийни ресурси. Годишно тя разходва около 6 млрд. - ако си представим спад на енергийните ресурси на 50 на 100 процента, какъв огромен доход ще имаме за страната. Ако разгледаме палитрата на нашия износ, тя е постоянна и донякъде е силно енергоемка. Тоест и палитрата на нашия износ ще бъде значително облекчена с това, че енергията ще бъде намалена. Това е един огромен положителен ефект. Това е гигански шанс за българската икономика да се изтръгне от прегръдките на стагнацията. За мен са некоректни вижданията на някои хора, че ще се намалят приходите към фиска, към бюджета поради намаляването на ДДС. Не трябва да забравяме, че ще се увеличат оборотите. Акцизът не е върху стойността, а е върху количествата.
Фискът ще спечели. Има и един break-even point, при който може да се уточняват тези неща, но това е въпрос на точно управление и разчитане по какъв начин ще бъде отразено това въздействие върху бизнеса. Очаквам, че 2015 г. може да бъде сериозна година на ръст на българската икономика.
Прочети още от в. "Монитор"

„БНБ: Ипотечните заеми по-евтини и през 2015 г.", пише в. „24 часа"
Лихвите по нови жилищни кредити намаляват с 0,1 процентни пункта в последните месеци на 2014 г. Те спадат до 6,2% за левовите и до 6,7% за евровите заеми.
Това показва лихвената статистика на БНБ, обявена вчера. Сравнение между 2013 и 2014 г. показва понижение съответно 0,8 и 0,5 пункта.
Обратна е посоката на движение на лихвените проценти по новите левови потребителски кредити - те са по-скъпи с 0,9 процентни пункта и стигат до 12,3%.
В същото време лихвите по същия вид заеми, но в евро се понижават с 0,3 пункта - до 8,3%. За 2014 г. лихвите по левови потребителски кредити са спаднали с 0,2 пункта, а евровите - с 0,7 пункта.
Лихвите по левови влогове на домакинствата в края на 2014 г. леко се вдигат - с 0,17 пр.п., до 2,63%, а по тези в евро намаляват с 0,13 пр.п., до 2,16%, сочат данните. (Как се движат те по видове депозити и кредити- вж. таблицата.)
Прочети още от статията на в. „24 часа"