Министерството на икономиката и енергетиката отрече да е обсъждана продажбата на дялове от БЕХ, съобщиха от ведомството.

Информацията е във връзка с тиражирана публикация в медийното пространство, че руска компания е отправила оферта за купуване на дял на БЕХ.

Днес от Медиапул, позовавайки се на свои източници съобщиха, че руската "Стройтрансгаз", чийто собственик е близък приятел на президента Владимир Путин, е отправила оферта към закупуване на дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Компанията, която се кани да строи българската част на газопровода "Южен поток", е проявила интерес за закупуване на акции от "Енергоремонт холдинг", потвърдиха за money.bg от публичното дружество.

От българското дружество са потвърдили пред Медиапул, че има интерес от руски инвеститор, без да уточнят името му.

Холдингът и неговите 7 дъщерни дружества са дългогодишни производители на енергетично оборудване, резервни части и металоконструкции както за текущо поддържане и капитални ремонти, така и за реконструкции и рехабилитации на основно оборудване в енергетиката - ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, в химията и металургията. Компанията има 45-годишна история в областта на енергетиката и изграждане на нови енергийни и индустриални обекти.

Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" с над 96% е STG Holdings Ltd, в което 63% се държат от Volga Group на бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат приятел на президента на Русия Владимир Путин.

Тимченко попадна в черния списък на САЩ заради анексирането на Крим.

"Газпромбанк" държи 20% от акциите на строителната компания. Предприемачите Максим Воробьов и Михаил Кенин имат съответно по 11.3% и 5.7%.