Лада Веста е взела името си от славянската митология и е свързано с пролетта и домашния уют. От производителя обещават да я пуснат на пазара през тази година като замяна на модела Лада Приора, пише auto-press.net.

Нормално е да се очаква, че колата ще е по-висока, по-широка и по-дълга от предшественика си. По-широко ще е в салона на колата, но навярно ще нарасне и теглото й.

Дизайнът на Лада Приора се различава от всичко правено досега в Толиати. Той е подчинен на новата дизайнерска концепция, наложена от шеф-дизайнера Стив Матин, като колата ще е и най-красива от всичко предлагано досега от АвтоВАЗ. Първите екземпляри ще са от типа седан, но по-късно се предвижда развитие на гамата с още два варианта - хечбек и комби.

Бедна е информацията за моторите, по-всяка вероятност основен ще е четирицилиндровият 1,6 л с мощност 112 к. с., но има вероятност да бъде форсиран и до 125 "кончета".

Има вероятност да видим вариант и с 1,8-литров мотор с по-добри динамични характеристики.

Разглежда се възможността да монтиране и на мотор от Renault с мощност 117 к.с. Те ще работят по всяка вероятност и с петстепенна роботизирана кутия, съвместна разработка на ZF, Porshe и ВАЗ.