в. Сега: Правителството взе спорни решения в последния момент

Последното заседание на кабинета "Орешарски" се превърна в еманация на целия едногодишен мандат на подалото оставка правителство. На вчерашното си заседание министрите са разгледали спорни решения като концесиите и собствеността в зимните курорти Банско и Пампорово, както и за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Какво обаче точно са решили вчера така и не стана ясно, след като и самите министри не успяха да го обяснят. Премиерът предпочита да мълчи по тези въпроси.

По неофициална информация въпросът за зимните курорти не е бил разглеждан на редовното заседание, а на оперативно. Затова и няма да има официално съобщение какво точно са обсъдили министрите. Вицепремиерът Даниела Бобева само посочи, че решението за зимните курорти е било "трудно", въпреки че седмица по-рано беше декларирано, че с този въпрос ще се занимава служебното правителство.

Още по темата във в. Сега

в. Труд: Съдът се произнася за таксата от 20% върху печалбите от зелена енергия

Конституционният съд трябва да обяви решението си за 20-процентната такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи. Предварителните очаквания са тази нова такса да бъде обявена за противоконституционна и отменена.
Делото беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев, който сезира съда още през януари. Тогава премиерът Пламен Орешарски коментира, че ако съдът отмени таксата, то правителството ще „търси други инструменти, за да постигне същия ефект"

Още по темата във в. Труд

в. 24 часа: С 5 до 10% по-ниски ще са цените на зърното

Очаква се цените на зърнените култури през тази година да бъдат с 5 до 10% по-ниски в сравнение с миналата. Това каза изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов пред телевизия Bulgaria On Air.

Той очаква леко повишение след септември, когато започва активната търговия с хлебна пшеница и малко по-високи цени през зимата, но като цяло тенденцията надолу се вижда в световен мащаб като причината е добрата реколта.

Още по темата във в. 24 часа

в. Стандарт: Висш чиновник искал подкуп

Висш чиновник от изпълнителната власт е изнудвал крупен чуждестранен инвеститор. Сигналът е подаден вчера в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) от компания със 130-годишна история. Тя е кандидатствала за концесия. Това научи "Стандарт" от източници в БОРКОР. Тепърва ще се изяснява дали става въпрос за подкуп, изнудване или търговия с влияние.
"Имахме среща с много сериозен външен инвеститор, който ни даде сигнал за оказване натиск върху институциите за някои неправомерни действия, предприети от изпълнителната власт", потвърди за "Стандарт" шефът на центъра Бойко Великов. Той допълни, че по случая е започнала проверка. Според него един от начините за ограничаване на корупцията е въвеждането на електронни поръчки.

Още по темата във в. Стандарт

в. Капитал: КЗК глоби с рекордните 23 млн. лв. "Булгаргаз"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи най-високата глоба в историята си. Тя е за 23 млн. лв. и е за злоупотреба с монополно положение на държавния "Булгаргаз". Решението е интересно и по две други причини. Първо, регулаторът тотално сменя позицията си, тъй като при първото разглеждане на спора не е открил нарушение и едва след съдебно решение е преобърнал становището си. Второ, напоследък КЗК силно се активизира на енергийна тематика. Само преди седмица комисията видя злоупотреба с господстващо положение и при електроснабдителните дружества.

Иначе за пазарната среда няма да настъпи истинска промяна, ако глобата се потвърди и от съда, защото "Булгаргаз" вече работи с клиентите си по нови договори с нови условия. Единствено остава финансовата тежест за монополиста.

Още по темата във в. Капитал

в. Преса: Възстановеният ДДС на бизнеса е 446,6 млн. лв.

Възстановеният на бизнеса данък добавена стойност (ДДС) без прихващане през юни 2014 г. е 446,6 млн. лв. показват данните на Националната агенция за приходите, съобщиха от МФ.

През месеца 8311 са фирмите получили дължимия им ДДС, като на 94% от тях, или на 7 847 компании, са възстановени суми в размер на до 100 000 лева. Възстановеният ДДС без прихващане за второто тримесечие на 2014 г. на бизнеса е в размер на 1,270 млрд. лева.

Това е в продължение на практиката, наложена от 1 юли 2013 г., връщането на ДДС да се извършва по поредност на постъпилите справки-декларации и съобразно нормалната икономическа логика. Ежемесечно се контролира спазването на 30-дневния срок за възстановяване на ДДС, за да не се плащат лихви за забава от бюджета.

Още по темата във в. Преса