Европейският парламент смята, че газопроводът „Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в обща резолюция, изготвена от представители на Европейската народна партия, европейските социалисти, либералите, зелените и консерваторите, съобщи БНР.

Документът, който трябва да бъде гласуван утре, обобщава позиите от днешните дебати за натиска на Русия върху съседни страни и действията й за дестабилизация на Източна Украйна.

Огромното мнозинство от евродепутатите поиска разширяване на персоналните санкции срещу руски представители и готовност за преминаване към общи - икономически. Някои от тях изразиха мнение, че заради действията си в Украйна Русия заслужава истинска икономическа и финансова блокада.

В изготвения общ проект на резолюция се съдържа и призив за мерки срещу руски фирми особено в енергийния сектор. Евродепутатите се обявяват още за намаляване на зависимостта от руски петрол и газ, за пълно прилагане на Третия енергиен пакет и за прекратяване на вноса на газ при необходимост. За „Южен поток" пише, че според Европейския парламент не трябва да се строи, че вместо това трябва да бъдат намерени други газови доставчици.

Аргументите, формулирани днес, бяха свързани главно с подкрепата на Русия за сепаратистите в Украйна. Евродепутатите са категорични, че проруските сили, които дестабилизират източната част на страната, очевидно са направлявани от Москва. Европейската комисия също смята, че координираните и професионални действия на въоръжени групи в различни градове в Източна Украйна напомнят Кримски сценарий.

Българските евродепутати, които участваха в дебатите, бяха на различни мнения за санкциите и за „Южен поток". Илияна Йотова от БСП се размина дори с позицията на социалистите в Европарламента.
Тя смята, че Европейския съюз все още няма отговор на ключови въпроси и че цената на сакциите е само един от тях:

Дали страните от Източна Европа, които очевидно ще пострадат много повече от тези санкции, ще бъдат компенсирани достатъчно добре. Никой до този момент не ни е дал такива гаранции. На второ място, в проекта на резолюцията, която утре ще се гласува, а може и да не се гласува, се казва, че Европейският парламент е "ЗА" прекратяване на проекта "Южен поток". Само от газовата криза през 2009-а година само за две седмици България загуби близо 240 милиона евро. Не сме готови за такава стъпка. Отново пострадали ще са страни като Унгария, Словения, България, Гърция, Италия, които искаха да гарантират своята енергийна сигурност чрез този проект.

Андрей Ковачев от ГЕРБ определи тази позиция на управляващите у нас като „мека и проруска", която дава възможност България също да бъде обект на руски натиск:

Желанието на Москва за повече влияние в постсъветското пространство се забелязва и в страни като България, където се използва политически и икономически натиск за прокарване на руските интереси и този натиск намира плодородна почва в България. Сегашните управляващи заобикалят законодателството на ЕС в областта на енергетиката, за да могат да направят България и ЕС още по-зависими от руските енергийни доставки, точно обратно на политиката, която иска Европа да води за по-малка зависимост от Русия.