Четирима са кандидатите за изпълнение на идеен проект за участъка на Лот 3.2 от автомагистрала „Струма", който ще преминава през най-трудният участък от Кресненското дефиле, предаде репортер на News.bg.

Припомняме, че до процедурата се стигна след като предишната идея за построяване на няколко огромни съоражения, едното от които тунел с дължина от над 15 км., бе широко критикувана от строителния бранш.

Новият вариант предвижда удвояване на съществуващия път Е-79 при максимално използване на старото трасе, така че от една страна да бъде подобрено транспортното обслужване в участъка, а от друга - да бъде заета възможно най-малка площ от дефилето, пояснява ведомството.

В обявлението е посочено, че „на база предпроектните проучвания идейният проект трябва да съдържа следните големи съоръжения: 25 мостове и виадукти с дължина 3 км, 24 тунела с дължина 6.5 км, укрепващи и подпорни стени - 7 км, както и 3 пътни възела".

Обществената поръчка беше открита на 24 март, като тя е на стойност от около 1.2 млн. лв.

Комисията за обществени поръчки към Националната компания „Стратегически и инфраструктурни проекти" прие офертите им.

Всеки един от четирите кандидати предварително е декларирал, че ако бъде избран, няма да използва подизпълнители.

Кандидатите за обществената поръчка са три обединения и един консорциум, като в тях освен български фирми, има и дружества, регистрирани в Италия, Испания и Полша.
Комисията ще излезе с протокол за това дали всички предадени днес в непрозрачни пликове документи отговарят на изискванията на Закона за обществените поръчки, след което, при пропуски, ще даде на участниците пет дни за отстраняване на неточностите.

Крайно решение за това кой печели поръчката за отсечката от магистралата ще има в законово установения срок.