Европейският парламент призова страните от Европейския съюз да разгледат възможността за изключване на Русия от международната телекомуникационна система за междубанкови разплащания SWIFT. Това се казва в одобрената от пленарната зала резолюция, съобщава news.bg.

Европарламентът не разработва проекти и не приема решения по въвеждането на санкции, неговите резолюции са изразяване на мнение за евентуални действия. Законопроекти по санкции се разработват от Европейската комисия и се утвърждават то страните членки на ЕС.

Припомняма, SWIFT е организация за световни междубанкови телекомуникации.За ден през системата минават платежни нареждания за повече от 6 трилиона долара. В SWIFT участват над 10 хиляди финансови организации от 210 страни.

Освен това европейските депутати призоваха ЕС да разглежда съоръженията за съхранение на газ, междусистемните връзки и съоръженията за обратно подаване като стратегически активи и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори.

Те се обърнаха и към страните членки с призив да спрат планираните споразумения в енергийния сектор с Русия, включително и за газопровода Южен поток.

В резолюция, приета днес, евродепутатите подкрепиха последните санкции на ЕС срещу Русия и осъдиха руските контра-санкции, като „неоснователни".

Европарламентът поиска от ЕС да обмисли изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели .

В същото време депутатите приветстваха решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачите „Mistral" за Русия и призоваха държавите членки на ЕС да следват нейния пример при износа на стоки, като оръжия и граждански/военни материали с „двойна употреба", който не попадат в договорения обхват на санкциите на ЕС.

Евродепутатите изразиха задоволството си от новоприетото украинско законодателство за специален статут на оспорваните райони на Донецк и Луганск, както и амнистията, одобрени от украинския парламент на 16 септември, като „важен принос към намаляване на напрежението".