„Пиер Луврие върна фирмите на Цветан Василев", пише в. "Капитал Daily"
Каквато и да е била ролята на Пиер Луврие в сериала около фалита на КТБ и последвалото го разпределение на активите на Цветан Василев, тя приключи. Или поне така твърди белгиецът в съобщение, изпратено в четвъртък от негово име от брюкселския клон на базирана в Лондон агенция, сред чиито дейности фигурира и връзки с обществеността.

Луврие изчезна толкова внезапно, колкото се и появи преди няколко месеца, а резултати от присъствието му в компаниите, които помпозно обяви за свои, няма, поне видимо.

"Пиер Луврие се оттегля от придобиването за 840 млн. евро в България", е озаглавено съобщението. "Белгийският предприемач обявява, че активите, които купи в България през 2015 г. с обща стойност 840 млн. евро, са върнати на предишния им собственик", пишат от агенцията. "Това означава, че г-н Луврие няма повече никакъв интерес към тези активи", се подчертава в него.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„БНБ се готви да печата евро банкноти", пише в. "Сега"
Печатницата на БНБ кандидатства за сертификат за печатане на евро банкноти. Това каза вчера подуправителят на Централната банка Калин Христов по време на изслушване в бюджетната комисия на парламента. По думите му България трябва да се подготви по-добре за влизане в еврозоната и безпроблемно да замени валутата си. Освен това до края на годината сегашната хартиена двулевка ще бъде заменена с монета. Целта е да се намалят разходите, защото монетите се ползват по-дълго време.

Христов, който е ръководител на управление "Емисионно", е номиниран за втори мандат от новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев. Сегашният подуправител и ръководител на управление "Банково" Димитър Костов е предложен за шеф на "Банков надзор", а банковото управление трябва да бъде поето от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова. Запазването на стария екип предизвика разнопосочни реакции от парламентарно представените партии, както и сред специалистите.
Прочети още от в. "Сега"

„Време е за скок на заплатите", пише в. „24 часа"
Никой не инвестира в изграждане на кадри и накрая ще останем само чиновници и пенсионери
НА ПАЗАРА на труда в момента има криза за шофьори на камиони. Преди това липсата ги хвана лекарите, техниците, инженерите, а най-напред бяха заварчиците. Всеки що-годе читав представител на изброените професии си събра багажа и замина да работи извън страната за пари, които да отговарят на уменията му. И ще продължи да е така.
Всъщност, ако човек се загледа в статистиките, в България няма липса единствено на чиновници и пенсионери. И ако нещата продължат да следват естествения си ход, движени единствено от дългата ръка на пазара, няма да е далеч времето, когато в България ще има две професии - държавен служител и пенсиониран държавен служител.
Прочети още от в. „24 часа"

"Хиляди фирми готвят нов протест заради скъпия ток" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Работници и мениджъри от хиляди български предприятия ще спрат отново работа и се готвят да блокират пътища и магистрали. Това ще се случи идната сряда - 29 юли, от 11 до 12 часа. Причина за крайната мярка е намерението на енергийния регулатор да увеличи цената на тока за бизнеса. Вчера ситуацията в енергетиката е била обсъдена от четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ.

Подобен протест бе проведен преди по-малко от месец. В него се включиха хиляди предприятия. Според бизнеса този протест не е постигнал желания резултат въпреки обещанията на правителството и на Народното събрание. Работодателите негодуват срещу т.нар. такса "задължение към обществото", която ще бъде увеличена с над 100%. Тя се плаща от фирмите на свободния пазар и отива за покриването на дефицитите в НЕК, свързани с изкупуването на скъп ток.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Три стъклени капки ще пазят Ларгото" четем на първа страница във в. "Монитор"
Три стъклени купола под формата на капки ще покрият останките от Древна Сердика, които лежат между сградите на президентството и МС. Това предвижда проекта за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго, който трябва да е готов в края на октомври.
Големият купол ще бъде разделен на три по-малки подкупола, така че долното пространство да се запази в неговата цялост, а горе човек да има възможност да обикаля, да се доближава до древна Сердика, да гледа през стъклата, разказа за идеята си арх. Генчо Начев от „Прототип" ЕООД пред БНТ. Той и колегите му са автори и на видимата стоманена конструкция на остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. Самата стомана на английската сграда пък се е ляла на „Илиянско шосе". Стъклената обшивка ще бъде около 800 кв. м, тя ще е подсилена и ще може да издържи товар от над 250 кг.
За да се предпазят хората, отдолу ще има допълнителни слоеве специално стъкло, което дори да се напука няма да пада. Вентилация пък ще охлажда обвивката, за да не стане като в парник.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Съдебната реформа е договорена, но с компромиси", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Независимост на съда, повече правомощия за съдебния инспекторат, малко повече отчетност за главния прокурор и достъп на гражданите до Конституционния съд, но не през съдилищата - какъвто бе първоначалният план, а през адвокатурата. Това е крайният резултат - "историческият компромис", както един от лидерите на РБ Радан Кънев го описа, постигнат между основните партии по въпроса за промяната на конституцията. Четири дни след началото на интензивни преговори и политически совалки всички партии без БСП и "Атака" успяха да се обединят около трети вариант на законопроект на конституционните промени в четвъртък. Той ще бъде внесен в парламента в петък, а първоначално внесеният от управляващите вариант няма да бъде гласуван. Новината бе обявена в ранния следобед след заседание на председателския съвет, предшествано от среща между съпредседателя на РБ Радан Кънев и лидера на ДПС Лютви Местан.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Ножът в енергетиката е опрял до кокала", пише в. "Стандарт"
Създаването на фонда "Сигурност на електроенергийната система" преди броени дни е факт след няколко опита. Той ще събира 5% от паричните потоци в енергетиката, за да ги пренасочи за стабилизиране на НЕК. Очевидно юристите и експертите са мислили доста и чрез новата структура е намерена точната и неоспорима формула пред институциите.
Ако всички мерки, взети досега, останат в този формат, те няма как да засегнат структурния дефицит в НЕК. Тук въобще не се говори затова, че инфраструктурата е остаряла и с кабели на 30-40 г., което крие опасност от авария при една по-тежка зима. Ако това се случи, последствията в икономически план значително ще надвишат потенциалните разходи. Предложените мерки обаче не отчитат този факт. Предприемат се най-спешните действия за намаляване на тарифния дефицит. По всяка вероятност дълговете на НЕК се ликвидират чрез модела, предложен от КЕВР, но не трябва да забравяме, че той е малко изкривен заради диференцирания подход по отношение на надбавката "Задължение към обществото". Приемам, че дефицитът се ликвидира и с фонда "Стабилност на електроенергийната система". Ето защо решението за създаването му е правилно. Въпреки това не бива да имаме свръхочаквания.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Германия, а не Гърция трябва да напусне Еврозоната" пише в. „Труд"
Бивш шеф на МВФ предлага Берлин да изостави еврото
При този вариант няма губещи, а най-голяма ще е политическата печалба
Настроението в Еврозоната е все още напрегнато. Въпросът с излизането на Гърция от Еврозоната все още не е приключен: Волфганг Шойбле държи плана за излизането на Гърция в чекмеджето си. Един бивш директор на МВФ е съгласен с него, дори е на мнение, че друга страна трябва да напусне Еврозоната - Германия.
Споразумението между задлъжнялата Гърция и нейните европейски кредитори изглежда все по-близко. Въпреки това все още се наблюдават разногласия в Еврозоната. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас не премълча, че не стои твърдо зад пакета от реформи на кредиторите, който обаче подписа.
Прочети още от в. „Труд"

"Бум на нелегалните брокери на имоти", четем във в. "Монитор"
Съживяването на пазара на недвижимости в послед- ните месеци доведе до бум както на новите, така и на нелегалните посредници, алармираха вчера от Национално сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ). За да се предпазят клиен- тите от брокерите менте, от организацията искат изрич- но в обявите в сайтовете да се посочва отказът от специ- ализирано обслужване по сделката и че не се дължи комисиона по нея. Поиска ли се впоследствие посред- нически хонорар, това озна- чава нарушаване на права- та на потребителите", преду- преди Ирена Перфанова, председател на сдружение- то. Тя описа и други капани, дебнещи клиентите решили да търсят инфор- мация единствено през интернет за наемане или покупка на жилище. „Често портали предлагат главно луксозни квартири, и то на нереално ниски цени, но се оказва, че жилището вече е дадено под наем. Това трябва да подсети потреби- телите, че става дума за фалшиви оферти", преду- преди тя. По думите й тази порочна практика ескалира в някои сайтове и не цели да се обслужват клиентите, а за некоректното им привлича- не. „Често една и съща аген- ция се рекламира под раз- лични имена, но не всички те са регистрирани като тър- говски дружества", поясни Перфанова. Според нея друг начин за привличане на клиенти е взимането на обяви на част- ни лица от различни сайто- ве и дори промяна на пара- метрите им.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Гърция разпродава острови, плажове и държавни имоти", пише в. „24 часа"
Гърция търси купувач на плажове, пристанища, два правителствени самолета, 2500 сгради, собственост на Министерството на културата и повече от 77 000 недвижими имота, съобщава в. "Билд". Според изданието тези недвижими активи могат да се включат в новия приватизационен фонд, съгласно споразумението с кредиторите.
Според гръцките вестници американският магнат Уорън Бъфет бил купил остров наскоро, но той опроверга информацията. За продажба са обявени и плажове на Пелопонес, яхтени пристанища в Епидавър и на остров Идри, пристанищата Пирея и Солун, стадионите за Олимпийските игри през 2004-та година и бившата американска военна база в Иракли на остров Крит.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Гърция каза "да" сред бурни протести", пише в. "Стандарт"
Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели втория ключов вот в парламента, който одобри втория пакет задължителни реформи за започване на преговорите за третия спасителен план, по който се планира страната да получи 86 млрд. евро финансова помощ. Дебатите започнаха в 23,00 часа в сряда и продължиха над 5 ч. Според министъра на финансите Евклидис Цакалотос приемането на втория пакет реферми дава възможност днес в Атина да започнат жизнено важните преговори с кредиторите за третата спасителна програма. Гръцкото правителство се надява те да приключат до 20 август.
Ципрас обаче е изправен пред разрастващия се вътрешен бунт в партията му Сириза - 36 от общо 149-та депутати на управляващата крайно лява формация гласуваха "против", а реформите бяха одобрени с гласовете на опозицията, коментира агенция Ройтерс. "За" гласува и бившият финансов министър Янис Варуфакис. Той не подкрепи първия пакет реформи, одобрен от парламента миналата седмица, беше насочен към повишаване на данъците и затягане на бюджетната дисциплина и предизвика недоволството сред депутати на Сириза. Той също мина само благодарение на опозицията.
Прочети още от в. "Стандарт"