"Росатом" харчи за развитие в областта на науката над 1 млн. евро на ден. Това съобщи Зам.-генералният директор на отдела за развитие и международен бизнес на държавната корпорация Кирил Комаров по време на лятното училище на Световният ядрен институт(WNU).

"Днес "Росатом" е корпорация обединяваща повече от 300 фирми, ангажирани в цикъла на производството на ядрено гориво: уранодобива, обогатяването и производството на горивото. В допълнение са производството на специализирано оборудване, съоръженията за АЕЦ-овете, производството на ядрена енергия, извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения, обработка на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво", отбелязал Комаров, цитират от ТАСС изявлението на държавната пресслужба.
"Дори разработването на инсталация за ядрена енергия за двигателите на космическите кораби и съоръжения, също е наша разработка", допълнил той.

Според Комаров, корпорацията очаква да получи гарантирани поръчки за 29 енергоблока в страни от Европа, Близкият изток, Азиатско-Тихоокеанският регион, както и за изграждането на девет енергоблока в Русия.

Както съобщиха по-рано от изданието, разходите на "Росатом" за научно-изследователски и развойна дейност през 2014 г. са в размер на около 28 млрд. рубли. За 2013 г. те са били 24 млрд. рубли.