Проруската позиция на новия гръцки премиер Алексис Ципрас може да усложни политиката на санкции на ЕС спрямо Русия, пише вестник The Times, цитиран от ТАСС.

В статията се посочва, че представителите на СИРИЗА призоват за отмяна на санкциите срещу Русия, излизане на Гърция от НАТО и напускане на военноморските сили на САЩ от военноморската база на остров Крит.

Политиката на санкции по отношение на Русия заради кризата в Украйна според Ципрас ще навреди на самата Европа. Според него "ЕС си стреля сам в краката". Гърция и Русия са обединени от "традиция на обща борба на народите, общи религиозни убеждения, общи политически и културни корени", пише изданието, цитирайки новия ръководител на гръцкото правителство.

Според ръководителя на Гръцката фондация за европейска и външна политика Танос Докос, "СИРИЗА ще работи за подобряване на отношенията с Русия". Въпреки това, анализаторите смятат, че съществува "определена червена линия", която гърците не могат да преминават като членове на ЕС и НАТО.

Относно възможността за пръв "разрив в единната политика на санкции срещу ЕС", Докос посочи, че това зависи от това кой ще бъде назначен на поста външен министър на Гърция и как ще се развият отношенията с Европа. Според него, ако нещата вървят добре, новият кабинет ще се опита да избегне разногласия с Брюксел.