Еврото удържа днес минималните печалби, след като прекъсна три поредни сесии на загуби при намалелите опасения за незабавни облекчения на Европейската централна банка. Според източници пожелали анонимност, ЕЦБ няма намерение да предприеме нови действия през следващата седмица освен ако данните за инфлацията в петък не покажат, че еврозоната се е приближила опасно близко до дефлация, пише bnr.bg.

При това положение инвеститорите намалиха залозите срещу единната валута, която днес е вече на 1.3213 след едногодишното дъно на 1.3152. Евро/йена е на 137.10 след вчерашното свуседмично дъно на 136.75. Кросът евро/франк е на 1.2069 след двегодишното дъно на 1.2060. Инвеститорите обаче могат да заемат и нови къси позиции срещу еврото заради ескалиращата търговска война с Русия и при една промяна политиката на Федералния резерв.

Друга валута, която се отличи е канадският долар, който скочи рязко при новината за корпоративно сливане и спекулациите, че предстоящите данни за икономическия растеж може би ще излязат по-силни от очакваното. Валутата свали южния си съсед до 1.0829, а днес е на 1.0844.

Австралийският долар също се представи доста добре и скочи до триседмичен връх от 0.9352 преди данните за капиталовите разходи, които могат да определят следващата посока на движенията. Ключовата фигура, която има значение са намеренията за разходи през финансовата 2014/2015. Предишната оценка беше за 137.1 милиарда австралийски долара. Всичко по-слабо от очакванията през предишното тримесечие ще се приеме за слабост, докато цифра близка до 150 милиарда австралийски долара би била окуражаваща.

Пазарите като цяло са се настроили към тесни рейнджове на търговия преди излизането на данните за инфлацията в еврозоната в петък. Прогнозите сочат намаление на годишните стойности до 0.3% спрямо 0.4% през август. Предварителните данни за инфлацията в Германия, които ще бъдат публикувани в четвъртък, ще бъдат внимателно следени като ориентир за стойностите в цялата еврозона. Обновени данни за БВП в САЩ през второто тримесечие също заслужават внимание, въпреки че те най-вероятно ще потвърдят, че икономиката рязко е нараснала спрямо първото тримесечие.