"Горивата поевтиняха с 5 стотинки за литър" е заглавиe от в. "Труд"
Дизелът и най-масовият тип бензин А 95 поевтиняха с 5 стотинки за литър и вече струват 2,15 лв./л по големите вериги бензиностанции в София. В една от малките вериги цените паднаха дори до малко над 2 лева за литър.
Само преди ден горивата се продаваха на цени между 2,19 и 2,20 лева за литър. Основната причина за спада е поевтиняването на горивата на едро заради понижението при цената на петрола на световните пазари.
Прочети още от в. "Труд"

"Икономиката разчита твърде много на европейските средства", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Десислава Николова от Института за пазарна икономика пред "Капитал Daily"
Г-жо Николова, данните за икономиката показват, че тя расте с най-бързите си темпове за последните няколко години. На какво се дължи това?

- През 2015 г. се вижда ясно, че основен двигател е вътрешното потребление. Експресните данни не са достатъчно детайлни, за да кажем дали се дължи на домакинствата или на правителството, но вероятно причината е при домакинствата. Основание за това предположение дава възстановяването на пазара на труда. То започна още през 2014 г. и продължи през първото полугодие на тази година. Другият фактор в подкрепа на потреблението е дефлацията, която имахме.

За съжаление ръстът на инвестициите в основен капитал се забавя. През последните 2-3 години те се възстановяваха, но виждаме, че това възстановяване вече се забавя. Това вероятно се дължи на динамиката при разплащанията по европейските проекти.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Повреден механизъм приземил самолета на Борисов", четем на първа страница на в. „24 часа"
Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината за принудителното кацане на правителствения самолет "Фалкон", преди два дни във Варна.
Това установиха инженерите от Авиоотряд 28, след като вчера извършиха необходимите проверки и тестове на самолета. Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника, уточниха от транспортното министерство.
От Авиоотряд 28 вече са информирали швейцарската компания и завода производител, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета. Предстои правителственият "Фалкон" да бъде ремонтиран и след извършването на всички необходими тестове да бъде пуснат в експлоатация.
Прочети още от в. „24 часа"

"Банките увеличиха печалбата си повече от два и половина пъти за година" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Повече от два и половина пъти - с над 166%, или с 383.4 милиона лева, е нараснала печалбата на банките у нас за 1 година. Положителният резултат на трезорите в края на сегашния юли е бил 614 милиона лева, става ясно от последните данни на БНБ. В края на миналия юли банковата система отчете 230.2 милиона лева печалба.

Само през юли банките са прибавили нови 110.4 милиона лева към печалбата си. Това е един от най-успешните им месеци тази година. По-голяма печалба банките са имали само през януари, когато са натрупали 120.6 милиона лева.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Храните на едро поскъпнаха с 9%", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Храните на едро поскъпнаха с 9 на сто от средата на юли до края на август. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отчита цените на хранителните стоки на едро, се повиши с 9% до 1,352 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Причина за поскъпването е скокът на цените на млечните продукти, свинското месо, някои месни продукти, както и на оранжерийните зеленчуци. Влияние са оказали и по-високите цени на повечето вносни плодове у нас. През август с около 1% по-скъпи спрямо юли са били кашкавалът, сиренето, пилешкото и свинското месо, както и оризът. С 4,3% е скокът в цената на кравето масло. Брашното и олиото обаче са поевтинели с 1%. От зеленчуците по-евтини са били полските домати и зелените чушки - с около 20 на сто, а също и картофите - с 3,6 на сто. Цената на оранжерийните краставици обаче е скочила с близо 100%. С 26 на сто са поскъпнали градинските краставици, а корнишоните с около 30 на сто. От плодовете ябълките и прасковите са поевтинели с 7-10%, а цената на българското грозде пада до 1,60 лв./кг на едро. По-скъпи с 16% са били лимоните.

"Всяка десета проверена колонка с некачествено гориво" четем на първа страница във в. "Монитор"
а около 7% от проверените 1000 колонки по бензиностанциите е установено некачествен гориво. Това коментира вчера в ефира на БНТ икономическият министър Божидар Лукарски. Той допълни, че нарушения се наблюдават във всички градове, в които са правени проверки.
Според него инспекциите на бензиностанциите са показали под 1% нарушения по отношение на отчитането на продаваните количества горива.
Резултатите от проверките на бензиностанциите са изготвени на базата на констатации с електронни уреди и макар усещането на гражданите да е друго, факт е, че нарушенията са под 1%, обясни още министърът. Той уточни, че проверките, извършвани от Института по метрология, касаят само отчитането на продаваните количества горива.
Икономическият министър отхвърли съмненията, че инспекциите на бензиностанциите са повлияли на цените на горивата. Според него икономически логичното и вярното обяснение за поевтиняването на горивата е ситуацията на световните петролни пазари.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Разходите за заплати в администрацията най-после започнаха да намаляват", пише в. "Капитал Daily"
Разходите за възнаграждения и осигуровки на държавните служители са започнали да намаляват. Данните от изпълнението на държавния бюджет за първите седем месеца на годината показват, че служителите в министерствата и агенциите са получили с около 18 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2014 г. Това е първият месец, през който тези разходи се свиват, докато предишните шест месеца имаше постоянно увеличение. В закона за бюджета за 2015 г. Министерството на финансите фиксира 10% по-малки разходи за възнаграждения на персонала спрямо предходната година. Това се равнява на около 330 млн. лв.
Въпреки започналия процес по консолидация на разходите остава съмнението дали министерствата ще успеят да изпълнят закона, а оттам - дали няма да се наложи актуализация на бюджета в тази връзка. Към края на седмия месец общите разходи са свити с по-малко от 1%, което означава, че в следващите пет месеца темпът на консолидация трябва да е двойно по-бърз.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Всички са невинни за кражбите на фирми", пише в. "Сега"
Смятате, че не е възможно лице с 14 регистрации за кражби да стане съуправител на фирма, без да има какъвто и да е досег с въпросното търговско дружество, а на всичкото отгоре и да се разпореди с имуществен интерес за няколко милиона? Мислите си, че в цивилизована и модерна страна като България не е възможно друго лице със силни правоговорни и правописни проблеми и без лев в джоба да придобие чрез измама и посредством електронен подпис една от най-големите земеделски фирми и дори да се разпореди с нейни имоти? Или сте сигурни, че дори и тези истории да се случат, то няма как да няма виновни, наказани, че и вкарани в затвора?
За съжаление обаче, и случаите са истински, и виновни няма.
Прочети още от в. "Сега"

"Олиото за туршията поскъпна с 13%", четем във в. "Монитор"
Цената на олиото се е повишила с 13% за една година и в момента мазната стока се търгува по 1,83 лева на едро без ДДС в еднолитрови бутилки, докато миналата година е била по 1,62 лв./л. В същото време цената на олиото в Ротердам се е изравнила с миналогодишната - $815 за тон, съобщиха вчера от Софийската стокова борса. Въпреки ръста на цените у нас специалистите не се притесняват от големи ценови катаклизми, защото при всяко повишение започва масиран внос, който натиска цените надолу. Месец-два след жътвата на слънчогледа у нас ще има по-евтино олио, убеден е шефът на ССБ Васил Симов. След последните прогнози на Световния съвет по зърното цените на слънчогледа паднаха рязко. По-слаба ще е реколтата за ЕС, за България се очаква в складовете да приберат 1,8 млн. т.
Цените в момента са около 660-680 лева за тон без ДДС, което е със стотина лева повече от миналата година. За сравнение през 2012 г. Тон слънчоглед у нас е струвал между 900 и 1000 лева за тон.
Цената на захарта буквално се е стопила през последната година, като поевтиняването на суровата стока в Ню Йорк е с 29 на сто и е достигнала $242 за тон.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Четири войни и размисъл: Смисълът на битката срещу халифата" пише в. „Труд"
Казват, че нещастията създават странни партньори. Това важи с особена сила в днешния Близък изток. Възходът на т. нар. Ислямска държава (ИД), която контролира ивица територия в Ирак и Сирия, подтикна към създаването на широка, многонационална коалиция, в която участват САЩ, Турция и съюзниците на Вашингтон в района на Персийския залив. Всички те се стремят към унищожаването на Ислямска държава.
Към това се стремят също Иран, и - не е изненадващо - Израел. Това доведе, например, че проиранските милиции в Ирак се оказват от същата страна като САЩ.
Битката срещу Ислямска държава в Сирия доведе до още по-сериозни противоречия - страните от Персийския залив, подозирани в подкрепа на сунитски групировки, свързани с Ал Кайда, докато разклонения на Ал Кайда като Фронта ал-Нусра се сражават с обучените от САЩ умерени сирийски милиции.
Прочети още от в. „Труд"

"Битката на смартфоните", пише в. "Стандарт"
Последните технологични пробиви позволиха създаването на ново поколение телефони с козметично-деформиран екран (огънат). Новите поколения процесори са сериозно натоварени от мобилни приложения, но успешно вършат работата си. Битката между различните марки обаче е още по-жестока. В стремежа за все повече технологични новости и ултрамодерни дизайни производителите не успяха да предотвратят и някои разочарования за най-верните си клиенти.
Предлагаме един бърз преглед на най-новите и популярни играчки в този огромен бизнес.
Прочети още от в. "Стандарт"