Германската канцлерка Ангела Меркел е главната пречка за икономическото възстановяване на Европа, смята анализаторът на Business Insider Томас Хърст.

"Вероятно това звучи странно, защото последните месеци именно Германия прокара пътя за голямо количество изненади, свързани с положителните икономически промени, но правителството на Ангела Меркел си остава най-голямата заплаха за зараждащия се икономически подем в Европа", пише той.

По думите на Хърст същността на проблема е в историческия страх на немците от хроничната инфлация. Именно този страх може да сложи кръст върху надеждите за продължителен икономически растеж на региона. Изглежда необходимостта от предпазливост за немците е по-важна от разумната икономическа политика, отбелязва аналитикът.

Хърст се спира на разликите между силните и слабите икономики в Европа по отношение на безработицата. В Германия и Австрия сегашното 5-процентно равнище на безработицата се смята за естествено и по-нататъшното му понижаване ще доведе до повишаване на заплатите на работещите. Това рязко контрастира с положението в Испания и Гърция, където равнището на безработица е над 20 процента и дори резкият икономически растеж няма да повлияе върху равнището на заплатите.

Според Хърст при такава съществена разлика би трябвало да има и различни основни лихви на централните банки. Но доколкото тези страни имат обща валута, основната лихва на ЕЦБ е една и съща - и тя е твърде мека за силните икономики и доста твърда за слабите.

В Германия заплатите наистина се увеличиха, както и равнището на потребителско доверие, отбелязва аналитикът, и това би могло да донесе ползи не само на немците, но и на периферията на ЕС - по-специално чрез увеличаване на износа. Само че за целта правителството на Ангела Меркел трябва да допусне повишаване на инфляциията в Германия. Това обаче е сценарий, до който "ултраконсервативните" немци едва ли ще прибягнат.