Автоиндустрията, която все повече намира България за привлекателен производствен и логистичен център, през последните две години е основният движещ фактор в сделките с отдаване под наем на индустриални площи.

Това заяви менижърът "Офисни и индустриални услуги" в Colliers България Верка Петкова по време на пресконференция, посветена на обзора и прогнозите на консултантската компания в областта на недвижимите имоти.

По информация на Colliers 56% от откритите чуждестранни производства в България от началото на 2013 г. насам са в областта на автомобилната промишленост и по-специално в компонентите за нея. 31% от тези инвестиции са от Германия, 19% от Турция, 19% от Швейцария.

Пловдив е градът, където автоиндустрията предпочита да концентрира своите инвестиции, като 31% от тях са направени именно в Града под тепетата и областта. На второ място е София с привлечени 19% от инвестициите. Делът на Русе и Сливен е 13 на сто.

Верка Петкова посочи, че през 2015 г. се очаква да продължи тенденцията с откриването на "леки производства" и с това страната да продължи да добива все по-голяма популярност като дестинация за изнасяне на производствени дейности.

Друга тенденция на пазара за индустриални площи е преобразуването на големи помещения, които преди са били с търговско предназначени, но взелите ги предприемачи са се отказали и по-късно тези помещения са станали складове и логистични центрове.

Все повече се забелязва и процес за връщане на някои производства в Европа. Компаниите майки от Западна Европа, които досега са имали изнесени центрове в Азия и други региони с развиващи се икономики, вече предпочитат да позиционират своите филиали по-близо до тях, като в естествен такъв притегателен център се превръща Източна и Югоизточна Европа.

През 2014 г средните наемни нива за 1 кв. м. индустриална площ е бил 3.8 евро на кв. м. за площи с първокласни локации и 2.5 евро на кв. м. за помещения с второкласна локация. Нивата се очаква да се запазят и през тази година, заяви Петкова.

По отношение на офисните площи там определено има раздвижване, което се вижда и от повишаването на наемните цени. През 2014 г. наемът на кв. м. офисна площ клас "А" (добра локация, ново и енергийно ефективно строителство и др.) е бил 13 евро в центра на София, 12 евро в периферията и 10 евро в широкия център. Спрямо 2013 г. цените са се повишили между 8-11%, каза още Петкова.

Най-важното при избора на офис имот е неговото местоположени и общите разходи за поддръжа. На трето място се нарежда наличието на свободни паркоместа. Едно от нещата към които бизнесът не е толкова претенциозен е нивото на енергийна ефективност на сградите от високия клас.

Наемателите на такива офисни площи през последните години са компании от аутсорсинг индустрията. Тенденцията е все повече такива компании да се позиционират не само в София, но и във Варна, и Пловдив, където перспективата за развитие на такава дейност е "розова", каза още експертът от Colliers.

Проучване, проведено от консултантската фирма, показва, че 83% от аутсорсинг компаниите очакват през 2015 г. приходите им да нараснат. 60% от тях планират увеличение на персонала си, като най-честият отговор е,  че това ще стане с между 100 и 200 душе.