България заема последно място в Европейския съюз по брой на ски зоните и лифтовете. Това обяви пред представители на сектор „Туризъм" министърът на туризма Николина Ангелкова.

Браншът се събра на кръгла маса, за да обсъди възможностите и да намери отговорите на въпроса „Как страната ни да стане привлекателно място за зимен туризъм?".

Преди да бъдат зададени тези въпроси обаче министър Ангелкова обърна внимание на това, че страната ни се нуждае от допълнителна инфраструктура и инвестиции.

„Можем да се превърнем от последното място поне в първите три по развитие на зимния туризъм", убедена е ресорната министърка.

Изводът й е резултат от факта, че страната ни има изключително богато биоразнообразие, като се намираме на второ място в Европа.

„България разполага с 4 млн. хектара горски фонд, 13 природни парка, 89 резервата и 37 хил. км планински маршрути", се похвали министър Ангелкова.

Като друг плюс на зимния туризъм тя посочи факта, че ски туризмът привлича висок клас туристи, подобно на голф туризма. Пред туристическия бранш министърът на туризма се зарече, че ще направи всичко възможно България да се превърне в разпознаваема целогодишна дестинация за туризъм.

Министърът на спорта Красен Кралев пък очерта минусите на съществуващите сега условия за зимен туризъм и по-специално зимните спортове.
„За съжаление на повечето места липсват подходящите условия, а съществуващите са остарели и това създава предпоставки за инциденти", посочи министър Кралев.

Той се оплака от това, че със съществуващите сега съоръжения е трудно да се изпълни основният приоритет на спортното министерство - развитието на ски спорта.